Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generální ředitel HZS ČR navštívil Polsko

14. května 2012 (Nicole Zaoralová) - Generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba se dne 12. května 2012 účastnil oslav 20ti let fungování Hasičského záchranného sboru Polska (PSP = Państwowa Straž Požarna) v novém uspořádání. Je to podobné výročí, jaké si roku 2011 připomněl i Hasičský záchranný sbor ČR, když slavil své 10té výročí v novém uspořádání.  

Tato cesta byla zároveň první návštěvou plk. Ryby Państwowe Straže Požarne Polska v jeho funkci generálního ředitele HZS ČR.
 
Oslavy 20 výročí Oslavy 20 výročí
Spolupráce s polskými hasiči probíhá na velmi vysoké úrovni
, v souladu s uzavřenou Smlouvou o vzájemné pomoci i Metodických pokynů pro jednotky požární ochrany. Nejdůležitější je společná konkrétní praktická činnost v oblasti zásahů, kterou předcházejí a doplňují aktivity v oblasti cvičení a vzdělávání.
„Z pohledu HZS ČR musím zdůraznit, že s polskými kolegy byla a je spolupráce vždy velmi dobrá. Problémy, které nastaly v oblasti boje proti katastrofám, živelním pohromám a technologickým haváriím jsme vždy byli schopni vyřešit na úrovni a ke spokojenosti obou stran.Česká republika považuje PSP za svou nejbližší partnerskou organizaci, na kterou je možné se vždy spolehnout.“Řekl ve svém vystoupení plk. Ryba
 
MV-GŘ HZS ČR spolupracuje s Polskou republikou v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatelstva a civilního nouzového plánování intenzivněji než s ostatními zeměmi. Připomeňme aspoň ty nejdůležitější oblasti spolupráce v posledním období.
 
V prosinci 2010 proběhla výměnná a poznávací stáž u polských hasičů na operačních střediscích různých úrovní – celostátní, krajské a městské. Účelem byla výměna zkušeností a seznámení se se způsoby práce a organizace požární ochrany v Polské republice, zejména pak se způsoby organizace, řízení, sběru dat, informačních toků v rámci operačních středisek a operativní činnosti na operačních střediscích při vysílání jednotek k vlastním zásahům a mezinárodní pomoci do zahraničí.
 
Další společnou akcí bylo mezinárodní cvičení EU CARPATHEX 2011, kteréhose zúčastnil český modul na detekci a odběr chemických, biologických, radioaktivních a nukleárních látek (dále jen „CBRN modul“) a dále hodnotitelé, pozorovatel a přednášející na technickém semináři konaném v průběhu cvičení. Jednalo se o cvičení záchranných týmů z Polska a sousedních států. Námětem cvičení byly simulované havárie v dopravě či v průmyslu, kde došlo k úniku nebezpečných látek a k velkému množství zraněných osob v souvislosti s připravovaným mistrovstvím Evropy ve fotbale v roce 2012. Cílem bylo prověřitspolupráci v Evropě při mimořádné události, konkrétně při úniku nebezpečných látek.
 
Čeští experti se mimo jiné také účastnili workshopu v Polsku v červenci 2011. Seminář na téma „An integrated approach to more effective cisis communication“ (Integrovaný přístup k zefektivnění krizové komunikace) byl jednou z polských předsednických akcí, ze kterých byly zpracovány závěry Rady EU.
 
Dále ve dnech 27. – 29. 9. 2011 proběhlo v Polském Krakově dvacáté sedmé setkání generálních ředitelů civilních ochran  EU, což byla akce pořádaná Komisí ve spolupráci s PSP Polska.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem