Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dnes žije požárním sportem Uherský Brod

31. srpna 2012 (Nicole Zaoralová) - Přestože na slavnostní zahájení 41. Mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS ČR a 59. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu, které se letos koná již ve druhém společném ročníku, si závodníci i diváci musí ještě jeden den počkat, odstartovalo dnes mistrovství divácky velmi zajímavou disciplínou – výstupem do 4. patra cvičné věže.  

Jako jediná soutěžní disciplína se neodehrávala na stadionu v Uherském Hradišti, ale v areálu hasičské stanice Uherský Brod.
 
Tato disciplína nepostrádá akrobatické prvky a vyžaduje značnou dávku odvahy. Nutno podotknout, že všichni sportovci absolvují soutěž bez zajištění.
 
Výstup do 4. podlaží cvičné věžěVýstup do 4. podlaží cvičné věžě
Na start se postavilo celkem 108 profesionálních hasičů z jednotlivých krajů, z HZS podniku Správa železniční dopravní cesty a z HaZZ Slovenské republiky a 13 hasičů dobrovolných.
 
Mezi profesionály zvítězil s časem rovných 13,63 s Jakub Pěkný (HZS Ústeckého kraje), stříbro získal Kamil Bezruč (HZS Moravskoslezského kraje) s časem 13,68 s a třetí místo obsadil jeho týmový kolega Karel Ryl s časem 13,75 s.
Hasiči Moravskoslezského kraje po první disciplíně vedou pořadí družstev, před družstvem z Plzeňského kraje a Kraje Vysočina.
 
Domácí družstvo HZS Zlínského kraje se po prvním dni soutěžních klání umístilo na 5. Místě. Nejlepší čas měl Jan Vráblík, 14,67 s.
 
Mezi dobrovolnými hasiči zvítězil Milan Bobek (Dalovice) s časem 15,01 s.
 
Podrobné výsledky naleznete na http://mcr2012.hzszlk.eu
 
V sobotu 1. září 2012 na stadionu v Uherském Hradišti budou hasičští sportovci soutěžit v běhu na 100 m překážek (ženy i muži) a ve štafetách (ženy i muži).
 
Výstup do 4. podlaží cvičné věžěVýstup do 4. podlaží cvičné věžě
Popis disciplíny:
Konstrukce čtyřpodlažní cvičné věže je tvořena kovovými profily obloženými z přední strany prkny, ve kterých jsou ve druhém, třetím a čtvrtém podlaží umístěna okna o rozměrech 110 x 187 cm. Parapet okna druhého podlaží je ve výšce 425 cm a vzdálenosti mezi parapety druhého, třetího a čtvrtého podlaží jsou 330 cm. V jednotlivých podlažích jsou pod okny podlahy ve vzdálenosti 80 cm pod parapety. Při plnění disciplíny se pod věží umisťuje z bezpečnostních důvodů zajišťovací poduška. Hmotnost hákového žebříku musí být nejméně 8,5 kg. Výstup do 4. podlaží cvičné věže je velmi náročná disciplína, spojující v sobě výbušnou sílu rukou s koordinací nohou. Tuto disciplínu plní jen profesionální hasiči.
Soutěžící uchopí žebřík a zaujme postavení na startu (startovní čára je vzdálena 32,25 m od cvičné věže). Držený žebřík může startovní čáru přesahovat podle potřeby závodníka. Ruce soutěžícího mohou přesahovat přes startovní čáru pokud se dotýkají jen žebříku. Start může být nízký nebo vysoký, při vysokém startu se žebřík musí dotýkat země. Po odstartování doběhne se žebříkem k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 4. podlaží a vystoupí po něm. Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Při měření disciplíny elektrickou časomírou se jednoznačně stanoví způsob a podmínky pro ukončení pokusu, se kterými musí být soutěžící před zahájením disciplíny seznámeni.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem