Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení USAR týmů v Ostravě

Pondělí 3. 11. 2008 (Petr Kopáček) - Záchranáři z několika zemí budou v Ostravě cvičit vyhledávání a záchranu lidí zavalených troskami budov. Ve dnech 4. – 7. listopadu 2008 se v Ostravě uskuteční mezinárodní taktické cvičení USAR týmů - jednotek pro vyhledávání a záchranu osob zavalených troskami budov (urban search and rescue). Zapojí se do něj dva české týmy (z Prahy a Ostravy) a dále týmy z Polska, Maďarska a Estonska.  

Záchranář se psem při vyhledáváníZáchranář se psem při vyhledávání
Námětem cvičení
je situace po živelní pohromě v podobě tornáda, které zasáhlo a těžce poničilo tuto průmyslovou oblast. Mnoho objektů je zničeno, včetně chemické továrny, elektrárny a dalších důležitých budov, v troskách jsou zavaleni lidé.  Hasičský záchranný sbor ČR na místo vysílá své síly a prostředky včetně dvou USAR týmů, ale vzhledem k rozsahu této katastrofy je republika nucena požádat o mezinárodní pomoc. Na místo doráží záchranné jednotky ze tří států. Úkolem zasahujících týmů je za použití speciální techniky a psů co nejrychleji nelézt všechny osoby v troskách budov a v případě, že jsou naživu, je zachránit. Záchranáři se musí vyrovnat s nejrůznějšími předem neznámými scénáři (záchrana osoby ze střechy, z výtahu, z vody, a to s různými zraněními), navíc přitom musí počítat s  rizikem úniku nebezpečných látek.


Cvičení se zúčastní:
  • dva české USAR týmy – z Prahy a z Ostravy
  • MV-generální ředitelství HZS ČR, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. města Prahy, HZS Jihomoravského kraje, HZS Středočeského kraje
  • Nominovaní držitelé kynologického atestu MV-GŘ HZS ČR z řad: MV-generálního ředitelství HZS ČR, Městské policie hl. m. Prahy, Městské policie Ostrava, Svaz záchranných brigád kynologů ČR, Kynologická záchranná jednotka ČR, SDH Hejnice, Armáda ČR (Samostatná záchranná rota Olomouc),
  • 157. záchranný prapor Hlučín,
  • OKD, Hlavní báňská záchranná služba, a.s.,
  • Policie ČR – Správa Severomoravského kraje.
 
Mezinárodní pomoc:
  • USAR odřad Polské republiky,
  • Estonský USAR tým,
  • Maďarský Baptistický USAR tým.
 
Ke cvičení proběhne tisková konference, ta se koná ve středu 5. listopadu 2008 od 10:30 do 11:00 hodin v místnosti Krizového řízení ředitelství Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Ostrava-Zábřeh, Výškovická 40.


Tiskové konference se zúčastní řídící cvičení plk. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., zástupce ředitele HZS MSK.
Pro zájemce bude bezprostředně po tiskové konferenci připraven autobus, kterým budou dopraveni do míst cvičení. Jiná možnost se dostat na cvičení a kontaktovat se s cvičícími hasiči není během cvičení možná!!!

Kvůli zajištění společné dopravy na místa cvičení je potřeba dopředu nahlásit počet zájemců o tento výjezd z řad novinářů, a to nejpozději do úterý 4.11.2008 do 12:00 hodin - nejlépe na e-mailovou adresu tiskového mluvčího HZS MSK petr.kudela@hzsmsk.cz, jen výjimečně na mobil 724 18 58 17. Přijetí „objednávky“ bude potvrzeno.
 
 
Záchranářská pomocZáchranářská pomoc
Vyhledávací a záchranný odřady
(USAR odřad - urban search and rescue) patří mezi speciální ad hoc vytvářené jednotky, díky kterým mohou hasiči poskytovat pomoc i v mezinárodním měřítku. První tato jednotka byla zřízena v roce 1999 v Praze, od loňského roku disponuje HZS ČR také USAR odřadem v Ostravě. Jedná se o týmy vycvičené a vybavené   na vyhledávání a   záchranu osob ze zřícených budov. Jsou tvořeny příslušníky HZS ČR určenými pro zásahy v hloubkách a výškách, kynology se psi – záchranáři a dalšími specialisty. Tyto jednotky jsou kdykoliv připraveny během několika hodin vyrazit a poskytnout pomoc v zahraničí.

Vybavení českých USAR odřadů, jenž mohou operovat zcela soběstačně, tvoří   speciální vozidla a zařízení pro záchranu a vyprošťování osob v extrémních podmínkách - mj. štěrbinová kamera, echolokátor (na základě zvuků vyhledá zasypané osoby), bioradar, vyprošťovací zařízení, izolační dýchací přístroje a vybavení pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

 
Čeští záchranáři například úspěšně pomáhali na podzim roku 2005 v zemětřeseních postižených oblastech Pákistánu. Tehdy vůbec  poprvé v jednom českém týmu, který se v zahraničí zapojil do mezinárodní záchranné operace, spolupracovali hasiči a vojenští a civilní zdravotníci disponující polní nemocnicí. S úspěchem čeští záchranáři pomáhali při vyhledávání a záchraně zavalených osob také na konci roku 2003 po katastrofálním zemětřesení v iránském Bamu nebo téhož roku ve stejně postiženém Alžírsku.

Český USAR odřad se rovněž pravidelně zapojuje do mezinárodních cvičení v zahraničí –naposledy Cooperation 2008 v Polsku.

 
Více o problematice USAR odřadů a vůbec poskytování pomoci v rámci mezinárodních záchranných operacích naleznete na www.usar.cz

 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem