HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS: Transport pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc

V areálu jablonecké nemocnice se ve středu 3. dubna 2024 odehrálo taktické cvičení složek IZS „Vysoce nakažlivá nemoc – Marburg“. 

Na pohotovost pro dospělé Nemocnice Jablonec nad Nisou přichází osoba, která vykazuje příznaky vysoce nakažlivé nemoci, nebezpečného virusu Marburg. Zdravotnický personál na situaci ihned reaguje a na základě získané anamnézy kontaktuje Krajskou hygienickou stanici Libereckého kraje (KSH). Ta prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje (KOPIS) vyžádá povolání dalších složek IZS. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, které se uskutečnilo v areálu nemocnice v Jablonci nad Nisou.

Složky IZS společně absolvovaly cvičení s cílem ověřit si, jak postupovat při mimořádných událostech tohoto typu, tedy pokud je přítomna osoba, u které je podezření na vysoce nakažlivou nemoc. Mezi činnosti, které jsou při taktickém cvičení realizovány, patří mimo jiné komunikace a konání operačních středisek složek IZS v operačním řízení, činnost a koordinace složek IZS při transportu nakažené osoby či uzavírání prostoru při mimořádné události.

Do taktického cvičení se zapojily základní složky IZS, ostatní složky IZS a další dotčené orgány státní správy a samosprávy:
Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje
Policie České republiky KŘP Libereckého kraje
Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje
Městská policie Jablonec nad Nisou
Nemocnice Jablonec nad Nisou
Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS)
JSDHO Jablonec n. N. – Jablonecké Paseky

FotoOperační důstojník KOPIS vyslal na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Liberec a Jablonec nad Nisou, hlídky Policie České republiky a Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje. Ta se dostavila i s HART týmem, který se specializuje na péči o pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc. O události byli vyrozuměni hejtman kraje a primátor města Jablonec nad Nisou. Zasahující hasiči na místě události vytyčili vnější zónu a nebezpečnou zónu a připravili dvě dekontaminační stanoviště (dekontaminace osob a zasahujících), vybaveni byli zásobou ochranných obleků, filtračními dýchacími prostředky a prostředky určenými pro dekontaminaci. V jednom z dekontaminačních stanovišť byli následně z rozhodnutí pracovníků KHS dekontaminováni zdravotníci a pacienti z čekárny, kteří přišli do kontaktu s nakaženou osobou. Zdravotníci z HART týmu připravili tzv. biovak, transportní izolační prostředek osob a v součinnosti s hasiči ve speciálních protichemických oblecích jej přenesli do ordinace. Do biovaku umístili figuranta – pacienta s podezřením na nákazu virem Marburg.  Na závěr byl zajištěný pacient v biovaku naložen do sanitního vozu a zdravotníci by jej při reálné mimořádné události transportovali do zdravotnického zařízení.

Za umožnění konání taktického cvičení patří velké poděkování jablonecké nemocnici i městu Jablonec nad Nisou.

Kompletní fotogalerii – fotodokumentaci taktického cvičení najdete v tomto odkazu.

Jedno z dekontaminačních stanovišť

Text, video: por. Jaroslava Benešová
Foto:           nprap. Jan Kostík

Odkazy do noveho okna

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled

TC IZS VNN Marburg

TC IZS VNN Marburg 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem