Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Činnost hasičů k 18,00 hodině

4.6.2013 (Nicole Zaoralová) - Hasiči mají v tuto chvíli nejvíc práce ve Středočeském a Ústeckém kraji. Ve Středočeském kraji je nejzávažnější situace na Mělnicku, kde během celého dne probíhala evakuace a přípravné práce na kulminaci Vltavy.  

Ústí nad Labem stále probíhá stavění a upevňování hrází z pytlů v dosud vodou nezasažených částech v centru města. Čeká se na hlavní povodňovou vlnu. Voda už zasáhla celé přednádraží.
 
V ostatních krajích se již situace uklidňuje a HZS ČR z těchto oblastí přesouvá síly a prostředky do míst, kde budou potřeba v následujících hodinách. Dva plovoucí transportéry PTS 10 jsou připraveny k nasazení ve Středočeském kraji a jeden v Ústí nad Labem.
 
Jihočeský kraj již žádá o prostředky pro likvidační práce (úklidové prostředky, dezinfekce,…).
 
Hasiči jsou stále nasazeni na čerpací práce a to jak v krajích, které se s povodní potýkají v těchto hodinách tak i tam, kde již mají tuto situaci za sebou – zde odstraňují vodu a bláto ze sklepů a níže položených oblastí.
 
HZS bude distribuovat na jednotlivé kraje vysoušeče. V tuto chvíli jich mají k dispozici 3000, ale je pravděpodobné, že toto množství nebude stačit a bude potřeba ještě nějaké doobjednat.
 
Situace v Praze
 
V tuto chvíli je v Praze instalováno celkem mobilních 6 790 protipovodňových stěn. Jejich celková délka je 17 km včetně pevných částí a jsou dimenzovány na průtok 4 160 m3s-1
 
Pro zajímavost, největší kulminace v roce 2002 byla 5300 m3s-1  a to 14. srpna. Na toto množství je i dimenzována protipovodňová ochrana Prahy.
 
Povodňové stěny se začínají stavět, když hrozí 3. stupeň povodňové aktivity a celá výstavba by měla být realizována do 50 hodin.
 
Tentokrát se podařilo vystavět protipovodňové stěny v rekordním čase, protože se průtok velmi rychle zvyšoval. Stavba probíhala podle ohrožených míst, tak, aby ráno 3. 6. v 7,00 byla Praha chráněna proti průtoku 2800 m3s-1. V pondělí 4. 6. práce pokračovaly takovým způsobem, že v noci z pondělka na úterý byla již Praha ochráněna na průtok 3 300 m3s-1   a v současné době je to na 4 160 m3s-1.
 
Karlův most je chráněn příslušníky HZS hl. m. Prahy, operuje zde také bagr s dlouhou lžící, která umožňuje potápět velká břemena, která voda přinese, aby propluly mezi oblouky a nevznikla překážka, která by mohla způsobit poškození mostu.
Hasiči ale neřeší jen mimořádné události spojené s povodněmi. Například dnes v časných ranních hodinách likvidovali požár lodi u Libeňského ostrova s úmrtím osoby.
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem