Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči v Afghánistánu v plném nasazení

16. května 2012 (Ivana Svitáková) Dva příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se v rámci projektů Českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) Lógar plně zapojili do realizace stanovených cílů jejich pobytu v hlavním městě afghánské provincie Lógar Pol-e-Alam. Roman Hlinovský a Milan Zobač (oba příslušníci HZS Libereckého kraje) odletěli do Afghánistánu dne 10. května 2012.  

 
Jednání českých hasičů s tamními představiteli krizového řízeníJednání českých hasičů s tamními představiteli krizového řízení
Cílem řady školení a výcviku pod vedením českých hasičů je, aby například místní hasičské jednotky a orgány krizového řízení byly schopny účinně provádět základní zásahy ve všech oblastech činnosti KŘ a HZS a to především k záchraně osob, majetku, a to při teroristických zásazích, při živelních pohromách, ale také při technických zásazích jako je evakuace osob, otevírání prostor, práce ve výšce a nad volnou hloubkou a činnosti při dopravních nehodách. Funkční systém tamního krizového řízení a Hasičského záchranného sboru je nedílnou součástí fungování státu.
 
„Dne 14. května 2012 jsme absolvovali další školení. Ve spolupráci s kolegy z civilní i vojenské části PRT získáváme přehled o aktuální situaci, prognóze dalšího vývoje v provincii a o pravidlech a zvyklostech při jednání s úřady a obyvateli. Díky těmto informacím dokážeme zpřesnit a přizpůsobit náš návrh systému krizového řízení a záchranných prací pro Lógar. Připravili jsme výcvik pro kolegy z hasičské jednotky v Pol-e-Alam na záchranu osob z výšek a nad volnou hloubkou,“ řekl Roman Hlinovský.
 
Během úterý 15. května 2012 se Roman Hlinovský a Milan Zobač setkali s vedením Fire Department a s pracovníky departmentu krizového řízení Pol-e-Alam. S velitelem hasičské jednotky zhodnotili aktuální situaci, vybavení mobilní technikou, ochrannými a technickými prostředky a odbornou přípravu. Probrali také možnosti vzájemné spolupráce včetně praktického výcviku.
 
„S pracovníky crisis management jsme řešili systém spolupráce se záchrannými složkami, priority oddělení, způsob koordinace a řešení mimořádných událostí, sběr a sdílení dat v oblasti krizového řízení,“ dodal Roman Hlinovský.
 
 
 
Účastníci školení pod vedením českých hasičůÚčastníci školení pod vedením českých hasičů
Své zkušenosti tamním hasičům předávají špičkoví čeští hasičští experti, a sice plk. Ing. Roman Hlinovský,
ředitel HZS Libereckého kraje, mimo jiné nositel státního vyznamenání „Medaile za zásluhy III. stupně“, za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů, které obdržel od prezidenta republiky za řízení nasazování sil a prostředků hasičských jednotek a integrovaného záchranného systému při povodních v Libereckém kraji v roce 2010 a plk. Ing. Milan Zobač, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb HZS Libereckého kraje.
 
Realizace pobytu českých hasičů v Afghánistánu je uskutečněna v součinnosti s Ministerstvem zahraničních věcí ČR - Český Provinční rekonstrukční tým Lógar.
 
 
 
 
 
 
 
Zprávy  českých hasičů z Afghanistánu (11.5.-13.5.2012)
http://www.hzscr.cz/clanek/zpravodajstvi-kveten-2012-hasici.aspx
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem