Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči nepřetržitě pomáhají v Polsku

24. května 2010 (Ivana Svitáková) - V Polské republice je v současné době celkem 49 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR s čerpadly o celkovém čerpacím výkonu přesahujícím 20 000 m3/hod. První povodňový odřad hasičů je v sousedním Polsku od 18. května 2010. 

 
V Polsku zasahují:
  • Odřad HZS Ústeckého kraje (8 příslušníků) s čerpadlem 1500 l/s ve v blízkosti města Gliwice,
  • Odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín (10 příslušníků) s čerpadlem 700 l/s ve v blízkosti obce Bieruň,
  • Odřad HZS hl.m. Prahy (12 příslušníků) s čerpadlem 700 l/s ve v blízkosti města Gliwice,
  • Odřad HZS Olomouckého kraje (8 příslušníků) s čerpadlem 1500 l/s ve v blízkosti města Tychy,
  • Odřad složený z příslušníků HZS Středočeského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín (celkem 11 příslušníků), Slezského vojvodství

Ministerstvo vnitra Polské republiky požádalo dne 18. května 2010 Českou republiku o nasazení velkoobjemových čerpadel na likvidaci následků velmi rozsáhlých povodní v jižní části Polska. MV-generální ředitelství HZS ČR po zvážení situace v ČR a po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR žádosti vyhovělo v souladu se Smlouvou mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech.

Do Slezského vojvodství byly vyslány dva povodňové odřady HZS ČR (jeden z HZS Ústeckého kraje a jeden ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín) se dvěma velkoobjemovými čerpadly o výkonu 700 l/s a 1500 l/s. Polsko vzhledem k rozsahu povodně následně požádalo o mezinárodní pomoc státy EU.

Povodně v Polsku si už vyžádaly 12 obětí. Pomoc Polsku poskytuje také Německo, Francie, Dánsko a společný tým Litvy, Lotyška a Estonska.

 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 

 

vytisknout  e-mailem