Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči čerpají vodu z další elektrárny v Srbsku

20. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Český čerpací odřad složený z devíti příslušníků HZS ČR, který byl v pátek 16. května ve večerních hodinách vyslán na pomoc povodněmi postiženému Srbsku pokračoval během včerejšího dopoledne v čerpání vody ze zatopené elektrárny ve Veliki Crljeni. 

Zatopená elektrárnaZatopená elektrárna
Odřad byl v odpoledních hodinách přesunut srbskými orgány k elektrárně Kostolac, kde zahájil odčerpávání vody ze sekundárních vodních toků a tím brání zaplavení důležitých provozů v elektrárně.
 
Srbsku bylo na základě žádosti Srbska prostřednictvím ECHO-ERCC nabídnuto nasazení dalšího vysokokapacitního čerpadla s obsluhou. To bylo srbskou stranou odmítnuto.
 
Včera večer vyrazili z Brna také dva příslušníci Záchranného útvaru HZS, kteří mají za úkol dopravit do Bosny a Hercegoviny 1120kusů balíčků první pomoci a nouzového přežití ze skladů Státní správy hmotných rezerv. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovač.
Operační a informační středisko MV – generálního ředitelství HZS ČR komunikovalo s představiteli Ministerstva bezpečnosti Bosny a Hercegoviny za účelem zajistit bezproblémové předání materiálu bosenským orgánům, které by mělo proběhnout dnes v dopoledních hodinách.
 
Od sobotního rána působí v Bělehradě také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.
 
Ten shrnul včerejší práci takto:
 
PoradaPorada
„V pondělí se tým EUCP zaměřil na posouzení záchranných prací v oblasti koordinace a nastavení priorit. Tým se rozdělil na 3 skupiny. Současně probíhal průzkum v oblasti, kde jsou koncentrovány elektrárny zásobující převážnou většinu země elektrickou energií, zároveň team leader jednal s vedením srbského červeného kříže, zástupci mise EULEX a delegací EU v Srbsku.

Situace na vodních tocích se rychle mění. Především ze západní části Srbska přicházejí informace o sesuvech půdy a bahna. Podle měnících se priorit jsou přesunovány domácí i zahraniční týmy na kriticky ohrožená území.
 
Na zítřejší dopoledne je naplánován průzkum těžce postižené oblasti Krupanj. Připravujeme se   na přechod od přímých záchranných prací k humanitární pomoci.“

V rámci mezinárodní pomoci členských a spolupracujících států EU v zemi aktuálně působí záchranáři z ČR, Rakouska, Německa, Bulharska, Francie, Makedonie, Slovinska a Maďarska.


 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Odkazy do noveho okna

DSCN0037

DSCN0037 

Detailní náhled

DSCN0114

DSCN0114 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem