Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

TFA v Lipsku

13. června 2010 (Ivana Svitáková) - Ve dnech 11. 6. - 12. 6. 2010 proběhlo mistrovství Evropy hasičů v Lipsku v disciplínách TFA (TFA - Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije). Dvanáctičlenná hasičská česká reprezentace jela obhajovat titul mistrů Evropy v družstvech a Lukáš Novák z HZS Pardubického kraje titul v jednotlivcích. Vrcholné evropské soutěže se zúčastnilo 117 borců.  

V hlavní mužské kategorii zvítězil Lukáš Novák a získal i celkové absolutní vítězství. V soutěži družstev patří první a druhé místo českým týmům. Mezi nejtvrdšími hasiči se neztratili ani ostatní reprezentanti. Hned osm českých hasičů se v silné evropské konkurenci dostalo v absolutním pořadí do první dvacítky.  Prvenství si z Lipska kromě Lukáše Nováka, který získal titul Mistra Evropy v disciplínách TFA potřetí za sebou, odváží také Vladimír Vysocký v kategorii M50.  Stříbro vybojoval Josef Vlk v kategorii M40. Bronz získal v kategorii M30 Tomáš Zobanik a v kategorii M35 Jan Semeradt.
 
Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeří v zásahovém kabátu, přílbě a s dýchacím přístrojem.  Tento extrémní závod klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků.
 
Soutěž v TFA se skládá ze čtyř disciplín. Běh s požárními hadicemi a proudnicí na určenou vzdálenost. Překážkový běh zahrnuje splnění tří a více dílčích úkolů, které se plní ve stanoveném pořadí například - údery kladivem v hammer boxu, překonání dvoumetrové bariéry, přenos raněného, přenášení barelů. V další disciplíně hasič vyleze po lešení a vytáhne břemeno nahoru pomocí lana a potom sestoupí dolů. Soutěž je zakončena výstupem po schodech ve výškové budově.

Soutěže v disciplínách TFA svojí atraktivitou a náročností patří mezi divácky nejpopulárnější hasičské sporty.   
 
www.tfa-germany.de   
www.tfa-czech.cz
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem