Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český hasič po čtvrté evropským šampionem

13. června 2011 (Ivana Svitáková)- Ve dnech 10. a 11.6.2011 se v německém Monchelenbachu konalo Mistrovství Evropy v královské hasičské disciplíně.TFA (Toughest Firefighter Alive - nejtvrdší hasič přežívá). Klání se účatnilo celkem 200 závodníků z celkem 11 zemí Evropy + borci z Brazilie a JAR v rámci přípravy na letní světové hry v USA. Mezi všemi účastníky nenašel Lukáš Novák (HZS Pardubický kraj, stanice Ústí nad Orlicí) přemožitele a již po čtvrté za sebou, pro sebe i celou ČR, získal titul Mistra Evropy v absolutním pořadí!  

To, že čeští hasiči patří mezi evropskou elitu, potvrdili i další borci z celkem 5ti členné výpravy:
 
Jaromír Barcuch (HZS Olomouckého kraje) 1. místo v kat. nad 55let
Josef Vlk (HZS Zlínského kraje) 1. místo v kat. do 50 let
Josef Palát HZS podniku DEZA Valašské Meziříčí, 2. místo do 35let
Aleš Navrátil HZS podniku DEZA Valašské Meziříčí, 6. místo do 30let
 
Závody TFA - jedná se o simulaci hasičské činnosti, převedených do sportovního zápolení. Tyto klání jsou velmi fyzicky náročné, kdy si každý z účatníků sáhne až na skutečné dno svých sil. I proto jsou závody TFA velmi populární v ČR i ve světě a lákají velké množství diváků.
 
Na hasiče v letošním roce čekala jedna novinka v podobě absolování první ze čtyř částí závodu v kompletním zásahovém oděvu se zásahovými botami, včetně nasazené masky a zapnutým dýchacím přístrojem. Takto "vyzbrojeni" museli hasiči postupně splnit: roztažení 80m hadic a následně dvě hadice smotat a přenést do boxu. Další disciplíny byly: údery kladivem, běh se závažím v tunelu, transport figurýny, překonání bariéry, postavení žebříků, vytažení závaží do 3. patra, výběh schodů do výškové budovy do 16. NP.
 
"Jel jsem na šampionát v pozici favorita a to je vždycky ošidná situace. Myslím, že jsem měl natrénováno stejně, jako v letech minulých, ale člověk nemůže nikdy vědět, jaká se sejde konkurence. Proto jsem do závodu dal úplně všechno a jsem moc rád, že to vyšlo a putovní pohár si zase mohu odvést do Ústí nad Orlicí. Teď se budu pilně připravovat na vrchol sezony, který se koná v New Yorku v podobě Světových hasičských a policejních her", dodal Lukáš Novák.
 
autor textu Jiří Novák ,Ústí nad Orlicí
 
  kontaktk pro média :
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem