Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XIII ČÍSLO 10/2014

V části zaměřené na oblast POŽÁRNÍ OCHRANY analyzujeme zásah na rozsáhlý požár výrobního a skladovacího objektu v Plzni. Dále seznamujeme se závěry XXIII. ročníku konference Požární ochrana, hodnotíme veletrh Prague Fire & Security Days 2014 a informujeme o nových právních předpisech pro navrhování, instalaci a údržbu stabilních hasicích zařízení. První díl seriálu věnovaného záchranářské kynologii a výsledky IV. ročníku konference Aspekty práce pomáhajících profesí tvoří náplň bloku IZS. V tematickém bloku OCHRANA OBYVATELSTVA A KRIZOVÉ ŘÍZENÍ představujeme zařízení pro dekontaminaci bojové techniky LINKA-08, hodnotíme taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje, jehož hlavním tématem byla výstavba základny humanitární pomoci, přinášíme rozhovor s Ing. Ivanem Obrusníkem, DrSc., věnovaný problematice změn klimatu. V závěrečném bloku seznamujeme s výsledky X. mistrovství světa v požárním sportu, na kterém naše reprezentace získala stříbro v celkovém hodnocení.  

Dne 12. června 2014 v 17.14 hodin bylo na krajské operační a informační středisko HZS Plzeňského kraje (KOPIS) přijato oznámení o rozsáhlém požáru výrobního a skladovacího objektu firmy Varia Plus, spol. s r.o., v Plzni-Liticích. Na likvidaci požáru se podílelo celkem 13 profesionálních a dobrovolných jednotek PO z města Plzně a okolí. Celkem zasahovalo 115 hasičů a oheň způsobil škodu vyčíslenou majitelem objektu na 35 milionů korun.

Popis objektu

Hlavní činností firmy Varia Plus je prodej, servis, montáž a sanitace výčepního zařízení a zmrzlinových strojů, prodej barových pultů, myček nápojového skla, výrobníků a drtiče ledu, profesionálních mixerů, míchačů a další techniky pro nápojovou gastronomii.

Objekt firmy se skládal ze dvou hlavních částí, skladové haly a přístavby. Velkoobchodní sklad byl navržen jako přízemní ocelová hala typ OMEGA o půdorysu 37 m x 25 m, s opláštěným izolačním sendvičovým panelem (Sunip). K podélné stěně skladu byla navržena dvoupodlažní přístavba o půdorysu 14,5 m x 9 m. Stěny přístavby byly zděné, strop nad 1. NP z tvarovek (Poring), střechu tvořily dřevěné vazníky s bedněním a živičnou krytinou, podhledy ve 2. NP byly sádrokartonové. V 1. NP byla umístěna prodejna se zázemím pro zaměstnance, ve 2. NP pak kanceláře se zázemím. Přístavba byla vytápěna závěsným plynovým kotlem na zemní plyn ve 2. NP, objekt haly nebyl vytápěn.

Z hlediska požární bezpečnosti staveb byl objekt rozdělen na dva požární úseky. Úsek 1 tvořila skladová hala a úsek 2 přístavba (obě podlaží). Požární odolnost stěn haly byla navržena na 15 minut. Obvodové stěny přístavby měly požární odolnost 30 minut, strop nad 2. NP 15 minut. Jediný požární uzávěr se nacházel v prostupu mezi halou a 1. NP přístavby, kde byla uzávěra řešena požárními dveřmi s odolností 15 minut. V objektu se nacházely dva vnitřní hydranty a osm práškových hasicích přístrojů, z nichž tři hasicí přístroje a jeden hydrant byly použity svědkem události pro prvotní hasební zásah.

Průběh zásahu

Při příjezdu prvních jednotek PO bylo vzhledem ke značnému vývinu kouře a zplodin hoření zřejmé, že bude nutné nasadit velké množství sil a prostředků. Na místo požáru byly vyslány jednotky PO zařazené v prvním stupni požárního poplachu s CAS 20, CAS 32 a AZ 30 ze stanice Plzeň-střed a CAS 24 ze stanice Plzeň-Slovany a místní jednotka SDH Plzeň-Litice s CAS 24. Vzhledem k rozsahu požáru vyhlásil velitel zásahu (VZ) II. stupeň požárního poplachu s požadavkem na CAS s větší kapacitou hasební látky a výškovou techniku. Průzkumem bylo zjištěno, že požárem je zasažen celý prostor ocelové haly a že se v něm již nenacházejí žádné osoby. Podle majitele firmy se ve skladovací části haly nacházelo několik tlakových lahví s průmyslovými plyny (kyslík, propan-butan, dusík a CO2), které v průběhu zásahu explodovaly. Bylo zajištěno odpojení hlavního přívodu plynu a elektrické energie. Po celém obvodu haly bylo nasazeno osm proudů C 52 a jeden proud B 75 z AZ 30 k ochraně kancelářských prostor navazujících na výrobní halu. Na místo se dostavil velicí důstojník směny, zástupci vedení HZS Plzeňského kraje a pracovníci odboru krizového řízení Magistrátu města Plzně. Z administrativní budovy bylo evakuováno kancelářské vybavení, elektronika, server a trezor s finanční hotovostí, který byl předán Policii ČR (PČR). Na základě situace na místě zásahu byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Jednotka SDH Plzeň-Litice zřídila na pokyn VZ dopravní vedení z hydrantového stojanu v areálu sousední firmy, který však, jak se ukázalo, nebyl funkční. Od obsluhy čerpací stanice na začátku průmyslového areálu bylo zjištěno, že je nutné zprovoznit hydrantovou větev na Klatovské ulici v Plzni-Liticích. Po otevření hlavního hydrantového vedení do celého areálu byl však tlak v hydrantové síti nedostatečný, proto bylo zřízeno čerpací stanoviště v Plzni-Liticích a dále v areálu Škodaland v lokalitě vodního díla České Údolí. Nakonec bylo nutné zbudovat ještě třetí čerpací stanoviště, a to přímo u vodního díla České Údolí, kde byla umístěna přenosná motorová stříkačka PMS 12. Vlivem vysokého tepelného namáhání ocelové konstrukce haly došlo po krátké době k její destrukci a zřícení, což značně znesnadňovalo hasební práce. V prostoru zřícené haly se nacházelo velké množství plastových komponentů výčepních zařízení, vzdušníků kompresoru, olejů a dalších materiálů, proto VZ rozhodl o nasazení pěnových proudů s nízkým přimíšením pěnidla. Na místo zásahu byl povolán cisternový kontejner ze stanice Plzeň-Košutka se 6000 l pěnidla a protiplynový automobil k doplnění dýchacích přístrojů.

Vzhledem k velkému rozvoji požáru a značnému šíření zplodin hoření byly evakuovány i přilehlé objekty v průmyslové zóně a na místo události byli povoláni pracovníci z chemické laboratoře Třemošná, kteří po celou dobu zásahu měřili toxicitu zplodin hoření. Měření potvrdila zvýšenou přítomnost alifatických uhlovodíků z hoření plastů, CO, CO2 a sazí. Toxické látky jako fosgen nebo chlorovodík naměřeny nebyly. Z preventivních důvodů byli vyrozuměni obyvatelé obcí ve směru šíření zplodin hoření o omezení pohybu venku a větrání. Toto opatření bylo odvoláno až druhý den v 07.00 hodin. V průběhu zásahu došlo k přehřátí jednoho ze členů jednotky SDH, který byl na místě ošetřen zdravotnickou záchrannou službou.

Likvidace požáru

Ve 20.58 hodin VZ stanovil lokalizaci požáru a byly redukovány síly a prostředky na místě zásahu. Přes operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR byl vznesen požadavek na povolání těžké techniky ze Záchranného útvaru HZS ČR (ZÚ HZS ČR). Příslušníci ZÚ HZS ČR s technikou se na místo zásahu dostavili ve 21.36 hodin. Na pokyn VZ byl nasazen automobilový zemní stroj UDS 214 a automobil Tatra T 815 8x8 tahač k postupnému rozebíraní konstrukce zřícené haly a dohašování skrytých ohnisek nízkým přimísením pěnidla (smáčením). Požár byl zcela zlikvidován 14. června 2014 ve 14.16 hodin, kdy bylo místo zásahu předáno majiteli objektu. Během zásahu bylo použito celkem 190 000 l hasební vody a 2000 l pěnidla.

Příčina vzniku požáru

Určený vyšetřovatel požárů krajského ředitelství HZS Plzeňského kraje se na místo události dostavil v 17.20 hodin a zajistil prvotní zadokumentování rozsahu požáru, získání svědecké výpovědi oznamovatele a současně prvního svědka události. Ze zasažených prostor kanceláří ve 2. NP přístavby byl zasahujícími jednotkami PO zajištěn hardware videozáznamu z bezpečnostních kamer. Prostřednictvím KOPIS byla informována výjezdová skupina TÚPO Praha, se kterou byla domluvena účast na dalším šetření.

Následující den se ohledání místa události účastnil tým vyšetřovatelů požárů krajského ředitelství HZS Plzeňského kraje, příslušníci TÚPO Praha, Služby kriminální policie a vyšetřování PČR, policejní psovod se služebním psem a specialista na elektro z Odboru kriminalistické techniky a expertiz PČR. Vyšetřování požáru se zúčastnil také příslušník MV-generálního ředitelství HZS ČR. PČR se podílela na zajišťování a zadokumentování všech svědeckých výpovědí a technicky se podílela na získání obrazového materiálu z bezpečnostních kamer ze zajištěného záznamového zařízení.

Ze svědeckých výpovědí a na základě ohniskových příznaků tepelně degradovaného materiálu bylo poměrně přesně stanoveno kriminalistické ohnisko na vnitřní prostor skladové haly u její západní stěny. Protože zborcení konstrukce haly neumožňovalo šetření, byl na místo události povolán automobil (AV 30) k odstranění trosek. Příslušníci TÚPO Praha prozkoumali elektroinstalaci v místě ohniska a zajistili tři věcné stopy pro provedení odborných expertiz. Při zásahu byl také nasazen služební pes pro zjištění možnosti přítomnosti akcelerantu hoření.

Případ není stále uzavřen, i nadále probíhá šetření ve spolupráci s PČR, odborně se vyhodnocují zajištěné stopy. Prověřují se tři verze příčiny vzniku požáru, a to úmyslné zapálení, způsobení požáru z nedbalosti a závada na elektroinstalaci. Při následné tematické kontrole tohoto provozu po požáru nebyly zjištěny okolnosti, které mohly mít vliv na šíření požáru nebo vzniklou škodu, která byla majitelem objektu vyčíslena na 35 milionů korun. Pro odstranění jednoho z negativ v podobě nedostatečné dodávky vody hydrantovou sítí byly provedeny tři tematické kontroly dotčených subjektů v průmyslovém areálu Plzeň-Litice.

Specifika zásahu

Pozitiva
podařilo se zabránit rozšíření požáru na okolní objekty,
dobrá spolupráce složek IZS a chemické laboratoře Třemošná,
dobrá spolupráce s příslušníky ZÚ HZS ČR při rozebíraní zřícené konstrukce haly,
při zásahu nedošlo k vážnějšímu zranění zasahujících hasičů.

Negativa
rychlý rozvoj požáru do prostoru skladovací haly a administrativní budovy,
k objektu nebyla k dispozici dokumentace zdolávání požáru,
přítomnost tlakových lahví v místě zásahu,
nedostatek požární vody z hydrantové sítě,
velké množství zplodin hoření znesnadňující vlastní zásah jednotek PO.

plk. Ing. Pavel MUSIL, nprap. Bc. Michal KMEČ, kpt. Ing. Stanislav KOPECKÝ, HZS Plzeňského kraje, foto archiv HZS Plzeňského kraje
 

vytisknout  e-mailem