Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XI ČÍSLO 1/2012

V úvodu připomínáme 10. výročí vydání prvního čísla časopisu 112 a přinášíme rozhovor s novým generálním ředitelem HZS ČR plk. Ing. Drahoslavem Rybou, jehož tématem jsou hodnocení současného postavení sboru a perspektivy naplňování jeho poslání v dalším období. V bloku PO analyzujeme zásah na požár v objektu bioplynové stanice, zabýváme se problematikou ochrany před bleskem v České republice a prezentujeme změny obsažené v novém nařízení vlády, které upravuje předpoklady pro zajištění požární bezpečnosti komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. V části IZS přinášíme poznatky z taktického cvičení zaměřeného na využití vrtulníků s bambivakem k zásobování vodou při likvidaci lesního požáru a představujeme jednotku podnikových hasičů působící ve FN v Motole. V časopisu dále naleznete ohlédnutí za prvním rokem činnosti ŠVZ HZS ČR nebo výsledky ankety o nejlepšího sportovce resortu Ministerstva vnitra za rok 2011. Součástí časopisu jsou dvě přílohy.  

Vstup do roku 2012 je pro naši redakci zvláště významný. Právě před deseti lety, v únoru roku 2002, totiž vyšlo první číslo časopisu 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva.

Jeho zrod je úzce spjat se vznikem „nového“ Hasičského záchranného sboru ČR v roce 2001, rozšířením jeho působnosti a úkolů. Úvahy a diskuse o názvu, koncepci a struktuře vyústily v polovině roku 2001 v rozhodnutí vedení generálního ředitelství HZS ČR zahájit v roce 2002 vydávání časopisu 112, čtvrtletníku zaměřeného zejména na problematiku požární prevence, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. Zároveň bylo rozhodnuto pokračovat ve vydávání časopisu 150-Hoří, orientovaného na oblast požární ochrany s tím, že by obě periodika byla v budoucnosti sloučena.

Druhá etapa vývoje časopisu byla odstartována v roce 2004. Předcházelo jí rozhodnutí vedení generálního ředitelství HZS ČR ukončit ke dni 31. prosince 2003 vydávání časopisu 150-Hoří a od 1. ledna 2004 zahájit vydávání časopisu 112 v měsíční periodicitě a obsahové struktuře rozšířené o oblast požární ochrany a krizového řízení. S časopisem se v podobě, v jaké vyšlo jeho první číslo v lednu 2004, setkáváte do dnes.
Za deset let své existence se časopis 112 stal důležitým informačním, vzdělávacím, metodickým a propagačním prostředkem HZS ČR v předmětné oblasti a získal si široký okruh svých čtenářů a příznivců.

Za spolupráci a pomoc redakci děkujeme členům redakční rady, dopisovatelům a smluvním partnerům, podílejícím se na jeho výrobě a distribuci, za zájem a podporu pak všem jeho čtenářům.

Věříme, že časopis 112 bude i v dalším, pro HZS ČR složitém ekonomickém období, chápán jako jeden z jeho nejvýznamnějších mediálních nástrojů k objasňování poslání a úkolů sboru.

redakce

vytisknout  e-mailem