Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK VIII ČÍSLO 11/2009

SLAVNOSTNÍ odhalení pomníku policistům a hasičům, kteří zahynuli při výkonu svého povolání. Pomník je umístěn v areálu Muzea Policie ČR v Praze. ROZBOR zásahu jednotek PO na požár provozní a skladové haly na druhotné zpracování starých pneumatik v obci Tušimice na Chomutovsku. ZÁVĚRY odborné konference požární ochrany Mosty, PŘEDSTAVENÍ nové učebny požární prevence v SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku a ANALÝZA tlakových lahví dostupných na českém trhu. SEZNÁMENÍ s průběhem odborné konference Bezpečná Evropa, která se uskutečnila v září v Hradci Králové. V rámci konference byl představen projekt Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek IZS, na jehož základě se začne s výstavbou budoucí Akademie HZS ČR. ZAMYŠLENÍ nad stavem v oblasti limitních koncentrací nebezpečných látek v ochraně obyvatelstva. PŘÍLOHA časopisu je věnována slavnostnímu předání medailí a plaket HZS ČR, udělených u příležitosti státního svátku – Dne vzniku samostatného československého státu. 

Pomník policistům a hasičůmPomník policistům a hasičům
Kladení věncůKladení věnců
Zpěvačka Lucie BíláZpěvačka Lucie Bílá

Poprvé v dějinách záchranných a bezpečnostních sborů byl 13. října 2009 v areálu Muzea Policie ČR odhalen pomník policistům a hasičům, kteří zahynuli při výkonu svého povolání. Pietní akt se uskutečnil za přítomnosti pozůstalých rodin, nejvyšších představitelů Ministerstva vnitra, Policie ČR, HZS ČR, Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni, odborových svazů a dalších hostů.

Socha „padlého bojovníka“ byla vytvořena z šumavského dioritu akademickým sochařem prof. Kurtem Gebauerem a jména všech policistů a hasičů, kteří položili své životy při výkonu služby od roku 1918, budou ručně vepsána do pamětní knihy Muzea Policie ČR.


„Práce policistů a hasičů není jen povolání, ale také poslání, které bohužel může skončit tragicky, a ti, kteří se rozhodli pomáhat a zachraňovat životy druhých, přicházejí o svůj život. Tímto pomníkem vznikla možnost poklonit se a poděkovat za jejich činy a každý, kdo k pomníku přijde, aby pocítil hrdost na ty, kteří se obětovali,“ řekl MUDr. Mgr. Ivan Langer, předseda správní rady Nadace policistů a hasičů.


Jménem vdov a sirotků vystoupily Ivana Jahelková a Ivana Klimešová, aby poděkovaly všem, kteří nejsou lhostejní k neštěstí druhých. Vždyť nikdo z nás neví, co ho potká a kdy bude potřebovat pochopení. Vyzdvihly význam Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni, která zprostředkovává solidaritu a spoluúčast společnosti s osudy pozůstalých rodin a poskytuje jim psychickou i finanční podporu a pomoc. Za doprovodu smutečních tónů Hudby Hradní stráže a Policie ČR byly poté k pomníku položeny věnce a zazněly čestné salvy. Po pietním ceremoniálu byl program ukončen služebním slibem třiceti nových příslušníků Policie ČR.


Vyvrcholením slavnostního dne byl večerní koncert Lucie Bílé, poslední ze sedmi z jejího turné (v Olomouci, Ostravě, Brně, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Zlíně), kterými podpořila Nadaci policistů a hasičů. „Příběhy nadačních rodin jsou velmi bolestné, snad budou pro ně mé koncerty pohlazením a pro ostatní důležitým poznáním,“ uvedla zpěvačka v ateliérech TV Barrandov, kde se tentokrát neveřejný koncert konal a při něm předala Lucie Bílá symbolický šek na 140 000 Kč.


Na setkání nadačních rodin se členy správní a dozorčí rady nadace, které se konalo 14. října 2009, byli poprvé pozváni také policisté a hasiči těžce tělesně postižení následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služebních povinností. Ředitel nadace PhDr. Vladimír Šutera, CSc., je přivítal v „rodinném nadačním společenství“, do něhož byli přijati a oznámil, že také jim nadace bude podle individuálních potřeb pomáhat.
Hosty tohoto setkání byli i přátelé z polské nadace obdobného zaměření, kteří se loni v létě starali o naše nadační rodiny rekreující se v Polsku.



Mgr. Zuzana CIKHARTOVÁ, foto autorka a Milan VÁVRŮ

 

 


 

vytisknout  e-mailem