Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK VIII ČÍSLO 1/2009

V TOMTO ČÍSLE: PRIORITY předsednictví České republiky v Radě EU, SEZNAMUJEME s posláním a činností pracovní skupiny pro civilní ochranu (PROCIV). ANALYZUJEME komplikovaný zásah na požár Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, přinášíme POZNATKY o možnostech efektivního provozování rozvodů požární vody. INFORMUJEME o stavu zavedení jednotného čísla tísňového volání 112 v Evropě a organizaci jeho příjmu. Přinášíme HODNOCENÍ cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS ZÓNA 2008 v Jihomoravském kraji, věnujeme se problematice ochrany EVROPSKÉ KRITICKÉ INFRASTRUKTURY, informujeme o PROJEKTU Národního centra pro krizovou připravenost. PŘÍLOHA časopisu obsahuje kalendářní přehled nejvýznamnějších domácích i zahraničních oborových VELETRHŮ pořádaných v roce 2009.  

Po období prvních šesti měsíců letošního roku bude Česká republika vykonávat předsednictví v Radě Evropské unie (dále jen „Rada“). MV-generální ředitelství HZS ČR získalo plnou odpovědnost za předsedání pracovní skupině pro civilní ochranu (PROCIV). O prioritách České republiky v oblasti civilní ochrany a činnosti PROCIV jsme hovořili s pplk. Ing. Jiřím Chalupou, výkonným předsedou PROCIV.

Co je úkolem a posláním PROCIV?

Pracovní skupina je vytvořena v Radě EU a obecně lze říci, že jejím cílem je zlepšení civilní nouzové připravenosti na národní, evropské a mezinárodní úrovni. Každá členská země EU po dobu předsednictví v Radě EU předsedá také této skupině, která se obvykle schází každý měsíc.
Za francouzského předsednictví se zabývala otázkami výcviku, spolupráce EU a OSN, společnou zásahovou činností modulů civilní ochrany a začala se zabývat otázkou větší propojenosti operačních středisek zemí EU. Výsledkem práce skupiny za francouzského předsednictví jsou závěry Rady EU, které byly v prosinci roku 2008 schváleny na nejvyšší úrovni, tzn. Evropskou radou (tj. na úrovni hlav států). V závěrech jsou obsažena doporučení pro činnost jednotlivých členských států  EU a Evropskou komisi (Pozn. red. – dále jen „Komise“).

Jak probíhala příprava na plnění našeho předsednictví v této skupině?

K tomu, aby Česká republika zvládla předsednictví, byla na MV-generálním ředitelství HZS ČR vytvořena tzv. předsednická skupina, která má čtrnáct členů. Ve skupině jsou jak příslušníci generálního ředitelství HZS ČR, tak HZS krajů, konkrétně HZS hl.m. Prahy a HZS kraje Vysočina. Všichni členové museli splnit určité požadavky a podmínky. Tato skupina má za úkol pomáhat předsedovi při řízení činnosti PROCIV během našeho předsednictví. V jejím čele stojí generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, jeho zástupcem je náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Miloš Svoboda. Výkonným předsedou jsem já, mým zástupcem je plk. Bc. Jiří Musílek, vedoucí oddělení civilní nouzové připravenosti MV-GŘ HZS ČR, který má zároveň v ČR na starosti přípravu agendy, komunikaci a koordinaci činnosti s dalšími dvěma pracovními skupinami zřízenými na Ministerstvu vnitra. Obě skupiny slaďují činnosti Ministerstva vnitra při předsednictví, řeší priority a komunikují se stálým zastoupením ČR při EU v Bruselu.

Můžete přiblížit konkrétní mechanizmus našeho předsednictví?

Tomuto procesu předcházela řada koordinačních jednání jak s Komisí, tak s Radou, kdy se v podstatě upravoval plán práce na první pololetí letošního roku. V polovině prosince jsme museli předložit agendu na první jednání PROCIV. Následovalo jednání jak s Radou tak s Komisí, kde jsme si ujasňovali, co budeme řešit během tohoto pololetí, jaké jsou priority naše, priority Komise a Rady, co vše se dostane na program jednání PROCIV v době našeho předsednictví a jaký bude program a obsah lednového jednání.
První oficiální jednání za našeho předsednictví proběhne v Praze ve dnech 7. až 8. ledna v Praze, kdy se uskuteční tzv. předávací jednání zástupců Francie, která nám předsednictví předává, Švédska, které bude předsedat Radě EU od července 2009 a  zástupců Sekretariátu Rady EU a Komise, na němž společně projednáme otázky předsednictví. Zástupci Francie budou dokladovat splnění svých priorit, my seznámíme s našimi prioritami a představami o práci po dobu našeho předsednictví a Švédové budou informovat o zámyslech jejich předsednictví. Setkání bude na úrovni vedoucích PROCIV za jednotlivé země.

Co je hlavní prioritou českého předsednictví v Radě EU v oblasti civilní ochrany?

Naší největší prioritou je zlepšení informovanosti obyvatel EU o problematice civilní ochrany s cílem zvýšit jejich povědomí o možnostech prevence, varování před mimořádnými událostmi a vhodném chování při jejich vzniku a v jejich průběhu. Tato oblast se dělí na tři části - informování obyvatel obecně; informování diplomatického personálu, který je na zastupitelstvích v tzv. třetích zemí (země mimo EU) o mechanismu civilní ochrany EU, což by mělo přispět ke zlepšení jejich informovanosti v případech, kdy na místo katastrofy přijedou záchranné týmy a moduly z EU; a informování obyvatel ve smyslu zlepšení bezpečnosti zasahujících záchranářských jednotek, ať již se jedná o hasiče nebo zdravotnické záchranáře, kteří se při některých zásazích častokrát stávají terčem útoků obyvatel.
Naše idea je taková, že bychom toto téma, byť je obsaženo v některých právních předpisech EU, ale zatím se šířeji nerozebíralo, měli otevřít a naznačit určité cesty pro další předsednictví Švédska, Španělska, Belgie, Polska, které by na určitých tématech mohly pracovat dále. V lednu budeme o této naší hlavní prioritě obsáhle informovat členské země EU. K tomu připravujeme dokument, který projednáme na jednání PROCIV a rozešleme všem členským státům EU. V únoru se v Brně uskuteční k této problematice pracovní seminář, z něhož vzejdou určité expertní závěry, které budou přetransformovány na Závěry Rady,  a které se stanou vodítkem pro další práci. Tento dokument by měl být schválen na červnové Radě pro spravedlnost a vnitro v Bruselu.

Hovoříme o hlavní prioritě. Na které další oblasti se budeme zaměřovat?

Priorit je samozřejmě více. Budeme pokračovat v prioritách francouzského předsednictví, co se týká výcviku. Ty byly schváleny Radou a byl vydán úkol Komisi, aby vypracovala první dokumenty, podle kterých vznikne síť výcvikových center uvnitř EU. Tato výcviková centra  budou mít jednotná pravidla pro výcvik záchranářů. Komise bude tuto problematiku řešit během našeho předsednictví a měla by představit své návrhy během předsednictví Švédska.
Další prioritou je ochrana evropské kritické infrastruktury, která zahrnuje množství oblastí, jako např. spolupráci se třetími zeměmi a   tvorbu informační systém o evropské kritické infrastruktuře.
Aktuální se jeví spolupráce s výborem pro konzulární činnost COCON a výborem pro humanitární a potravinovou pomoc COHAFA. Otázka civilní ochrany a humanitární pomoci je velmi blízká, takže s těmito výbory budeme úzce spolupracovat ať již v podobě pozvání na pracovní semináře, nebo v podobě vzájemné informovanosti v řešených problémech.
V neposlední řadě je našim dalším cílem zlepšit spolupráci mezi EU a NATO, čímž chceme naplnit oficiální slogan našeho předsednictví „Evropa bez bariér“.

Předpokládá se, že v rámci našeho předsednictví budeme plnit řadu dalších úkolů.

Kromě předsednictví v Radě EU budeme plnit i operativní úkoly. Pokud např. v některé „třetí zemi“ dojde k živelní katastrofě nebo k technologické havárii, tak předsednická země musí na politické úrovni rozhodnout, zda je to záležitost mechanizmu CO nebo záležitost krizového řízení. Styčným místem pro rozhodování České republiky je OPIS generálního ředitelství HZS ČR. Zároveň, jako předsednická země, můžeme vyslat svého experta do expertní skupiny Monitorovacího a informačního střediska Komise, která bude vysílána do postižené země.
Významnou akcí, kterou budeme v rámci našeho předsednictví zaštiťovat, je vyhlášení Evropského dne jednotného čísla tísňového volání 112, které se uskuteční ve dnech 10. a 11. února 2009 v Bruselu. Smyslem akce, kterou pořádá nevládní organizace EENA (organizace pro propagaci čísla 112 v Evropě) ve spolupráci s Evropským parlamentem, je zabezpečit větší informovanost obyvatelstva o tomto čísle. Na této akci, která zapadá do kontextu naší priority zvýšit informovanost veřejnosti, budeme prezentovat naše zkušenosti se zavedením čísla 112 a jeho mediální propagací.
Dalším úkolem je zabezpečení všech akcí, které budou po dobu našeho předsednictví probíhat v České republice, např. setkání ministrů a pracovních skupin. Z našich akcí je to nejen už zmiňovaný únorový pracovní seminář v Brně, ale také setkání generálních ředitelů civilní ochrany zemí EU, které se uskuteční v dubnu v Praze.
(Poznámka redakce - rozhovor se uskutečnil v prosinci loňského roku)

plk. Dr. Jaroslav VYKOUKAL

 

vytisknout  e-mailem