Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečně na prázdninách

Abychom se mohli věnovat odpočinku a užívat si léta a prázdninových dní naplno, připomeňme si několik základních pravidel, které je třeba dodržovat, abychom se ze dní volna nevraceli se starostmi, bolestí a smutkem. 

Když je léto v plném proudu a je čas prázdnin a dovolených, přichází s ním i nejrůznější zábava, která nám přináší radost, pohodu, odpočinek, někdy také adrenalin a vzrušení. Při pobytu na chalupách či chatách, při táboření v přírodě a dalších letních činnostech se neobejdeme bez táboráku, grilování, bez koupání, sjíždění řek či horské turistiky. Abychom se mohli věnovat odpočinku a užívat si léta a prázdninových dní naplno, připomeňme si několik základních pravidel, které je třeba dodržovat, abychom se ze dní volna nevraceli se starostmi, bolestí a smutkem.

Snadný vznik požáru v období sucha

Každoročně hasiči v období léta a prázdnin řeší zvýšený počet požárů způsobených převážně lidskou neopatrností. Oheň v přírodě se může totiž velmi snadno vymknout kontrole, ohrozit životy či zdraví a napáchat nevyčíslitelné majetkové či ekologické škody. 

Pozor především na:

  • odhozené cigaretové nedopalky ve volné přírodě
  • ponechání otevřeného ohně bez dozoru dospělé osoby
  • rozdělávání ohně pomocí hořlavin
  • špatně zabezpečená nebo nedohašená ohniště
  • vypouštění „lampiónů štěstí“ a používání zábavní pyrotechniky
  • sklo a skleněné předměty, z nichž se vlivem slunečního záření může stát lupa a zapálit suchou trávu, hořlavé předměty i stavby
  • zapalovače ponechané ve vozech, na verandách a balkonech, kdy vlivem slunečního záření může dojít k výbuchu a následnému požáru
  • garáže, stodoly a kůlny, kde se skladuje uhlí, vlhké seno a sláma na hromadách, barvy, ředidla, tlakové lahve a další hořlavé látky - v nevětraných prostorách může snadno dojít k samovznícení uloženého materiálu
  • děti, kterým zápalky, zapalovač ani jiný otevřený oheň do ruky nepatří.

Nebezpečí utonutí a poranění při koupání a vodních sportech

K letnímu období neodmyslitelně patří koupání a sjíždění řek. Nesmíme proto opominout ani nebezpečí, která nás při těchto sportech mohou ohrožovat. Každoročně hasiči musí zasahovat u desítek tragických případů. 

Pozor předevšímna:

  • přeceňování plaveckých schopností. Pokud se někdo začne topit, snažme se mu nejdříve pomoci sami (nejlépe hozením plavecké pomůcky či podáním větve). Pokud na to nestačíme, co nejrychleji přivolejme pomoc někoho z okolí a telefonicky zavolejme záchranáře na tísňové linky – hasiče na číslech 112 či 150 nebo zdravotní záchranáře na čísle 155. Snažme si co nejlépe zapamatovat  místo, kde jsme tonoucího naposledy viděli
  • koupání v noci (hrozí ztráta orientace)
  • skákání do neznámé vody (většina takto způsobených úrazů mívá fatální následky)
  • požívání alkoholu při koupání a vodních sportech
  • ponechávání malých dětí bez dozoru a bez plaveckých pomůcek (plavecká vesta, kruh, rukávky)
  • používání správných záchranných pomůcek při sjíždění řek
  • plavidla a provoz na vodních plochách.

Vznik škod v domácnost
V létě se často ze svých domovů vzdalujeme na delší čas. Před odjezdem na dovolenou bychom neměli zapomenout zkontrolovat, zda máme vypnuty všechny spotřebiče, uzavřeny hlavní přívody plynu a vody. Domácnost nezapomeňme zabezpečit i proti vloupání.

Pozor předevšímna:

  • ponechání puštěné vody, plynu a zapnutých elektrospotřebičů při odjezdu na dovolenou (rychlovarná konvice ani žádné nabíječky nesmí zůstat v zásuvce)
  • důkladné zajištění dveří, oken a věcí proti odcizení
  • ponechání nezabezpečených věcí (zahradního nábytku, truhlíků apod.), které může odnést silný vítr.

Cestujeme-li na dovolenou vlastním vozem, nepodceňujme únavu za volantem a odpočívejme alespoň patnáct minut po každých dvou hodinách jízdy. Nedostatek odpočinku se projeví zhoršenou soustředěností a zpomalením našich reakcí. Nezapomínejme na pitný režim a za volantem vynechme tučná jídla.

Jak přivolat pomoc

Pokud se nám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, přivolejme ihned na pomoc hasiče na tísňové lince 150, při poranění nebo zdravotních komplikacích zdravotnickou záchrannou službu na tísňové lince 155, v případě trestného činu policii na tísňové lince 158. Při ohlášení vždy nejdříve řekněme, co a kde se stalo a uveďme důležité okolnosti události. Nikdy nezavěšujme jako první a řiďme se pokyny operátora. Pokud cestujeme do zahraničí a ocitneme se v nouzi, dovoláme se pomoci záchranářů prostřednictvím jednotného evropského čísla tísňového volání 112, které platí v celé Evropské unii a dalších vybraných státech Evropy.

Pokud se budeme pohybovat v přírodě, všímejme si tzv. Bodů záchrany (rescue point nebo dříve také traumatologických bodů). Je to místo v krajině označené tabulkou s unikátním kódem usnadňujícím naši lokalizaci v případech, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných prací.

Foto: různé typy bodů záchrany

vytisknout  e-mailem