HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Advent i Vánoce bez požárů v domácnosti

Vánoce se blíží a s těmito svátky souvisí i vánoční tradice, jako je zapalování svíček na adventním věnci, rozsvěcení vánočního stromečku, pálení prskavek a používání zábavní pyrotechniky. Abychom si užili vánoční svátky a vítání nového roku v klidu, pohodě a bez požáru, dodržujme pár základních bezpečnostních pravidel, díky kterým udržíme náš domov bezpečný. 

Hořící svíčku postavme na pevnou nehořlavou podložku v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a zajistěme, aby nehrozilo její převrácení. Dávejme pozor na děti a domácí mazlíčky, kteří by mohli svou hrou zapříčinit převrácení svíček. Na adventních věncích, které slouží pouze jako dekorace, v žádném případě svíčky nezapalujme.

Nikdy nenechávejte hořící svíčky bez dozoru dospělé osoby! Pokud používáme na vánočním stromečku klasické svíčky a prskavky, mějme ho neustále pod dozorem. Vždy se přesvědčme, že jsme před odchodem z místnosti, bytu, v případě uložení se ke spánku, svíčky uhasili. Světelné řetězy, elektrické svíčky a jiné vánoční elektrické dekorace kupujme jen u důvěryhodných prodejců, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty. U necertifikovaných výrobků je větší pravděpodobnost, že by mohly způsobit zkrat a následný požár.

Zábavní pyrotechniku kupujme pouze certifikovanou. Každá pyrotechnika musí být opatřena českým návodem k použití. Doma pyrotechniku uložme na suchém místě. Dbejme na to, aby výrobky neležely v blízkosti krbu či jiného otevřeného ohně, který by mohl způsobit její „odpálení“. Při použití pyrotechnických výrobků pak postupujme striktně podle návodu. Používejme ji výhradně na volném prostranství, dostatečně daleko od lidí, budov, zaparkovaných aut.

Foto

autor: kpt. Ing. Alena Sládková

vytisknout  e-mailem