Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyjádření ministra vnitra k platům policistů a hasičů

15. 2. 2011 (video) - V úterý 14. února 2011 se sešel ministr vnitra, policejní prezident a generální ředitel Hasičského záchranného sboru, aby se vyjádřili k poklesu platů a narůstající nevoli v řadách policistů a hasičů.  

Autor: http://www.youtube.com/user/MinisterstvoVnitraCR


 

Zpráva Ministerstva vnitra: http://www.mvcr.cz/clanek/vyjadreni-ministra-vnitra-k-platum-policistu-a-hasicu.aspx
 

Dnes, 14. února 2011, se sešel ministr vnitra, policejní prezident a generální ředitel Hasičského záchranného sboru, aby se vyjádřili k poklesu platů a narůstající nevoli v řadách policistů a hasičů. 

Vláda této země se potýká s astronomickým dluhem, který jí zanechaly předchozí vlády. To s sebou přináší nutné nepopulární kroky v oblasti veřejných výdajů. Po protestech lékařů přicházejí hrozby odchodů policistů.
 
Ministr vnitra Radek John na tiskové konferenci uvedl: „Je nutné si uvědomit, že peníze navíc na platy lékařů nejdou ze státního rozpočtu, ale nalézáním vnitřních zdrojů. Ani nám nezbývá nic jiného. Hledáme vnitřní rezervy, začínáme u sebe, v rámci úspor jsem snížil počet zaměstnanců ve svém úřadě o 20 %, na policejním prezidiu o 27,5%. Nechal jsem provést audity. Zavedl nový transparentní systém zadávání veřejných zakázek a tím výčet nekončí.“
 
Vláda svým nařízením snížila zaměstnanecké tarify všech příslušníků a státních zaměstnanců o 10 %. Policejní prezident, plk. Petr Lessy přítomné ujistil, že u policistů bude tento propad částečně kompenzován z neobsazených míst. Aktuální průměr hovoří o poklesu 6,6 % oproti rozpočtovanému platu. Navíc je zde připraven bonusový systém na kázeňské odměny ve výši 212 mil. a odměny za vynikající práci ve výši 15 mil., který by měl tento pokles ještě snížit.
 
„Platové výměry a tvorba rozpočtů jednotlivých krajů jsou odpovědností jednotlivých krajských ředitelů, pokud některý krajský ředitel v této věci selhal, bude potrestán,“ dodal Radek John.
 
U hasičů bohužel neexistuje možnost pokrývat propad platů z neobsazených míst, přesto se průměrný pokles příjmů v jednotlivých krajích pohybuje průměrně od 9 % do 11 %.
 
Genmjr. Miroslav Štěpán: „Pokles platů hasičů je v průměru 9,2 %, tedy do 10 %, jak avizovala vláda. HZS je naplněn. Letošek není výjimkou až na 215 míst, která jsou převedena do provozu. Odchodnost je poloviční než jindy. O žádné dramatické situaci nevím, nicméně výsledky analýzy budu znát ve středu.“
 
Na závěr ministr vnitra poznamenal, že nelze o snížení platů fundovaně hovořit porovnáním výplatní pásky z prosince 2010 a ledna 2011, kde se na konci roku mohou různě projevit kázeňské odměny, dovolené, placené svátky nebo množství služeb. Opravdový skutečný propad příjmů bude možné porovnat teprve za rok, po započtení všech odměn a benefitů za rok 2011 v porovnání s rokem 2010.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku public relations

 

vytisknout  e-mailem