Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

11 týmů, 11 složitých úkolů, 11krát záchrana života

Pozvánka pro novináře na 1. ročník soutěže hasičů v poskytování první pomoci. 

ViewImage3.jpg4. 10. 2016 (Nicole Zaoralová) - Hasiči jsou dnes voláni k široké škále mimořádných událostí a prakticky vždy, když jde někomu o život, ať už při požáru, dopravní nehodě, při záchraně z výšky, z hloubky, z vody a podobně. Při všech těchto záchranných operacích se hasiči potkávají se zraněnými, a protože jsou na místě velmi často jako první složka IZS, musí umět zraněným poskytnout i první pomoc. Na tuto profesní specifikaci se hasiči pečlivě připravují v odborných kurzech, někteří mají praxi u zdravotnické záchranné služby a absolvují řadu odborných školení.

Nově se pořádá také celorepubliková soutěž v poskytování první pomoci. Loni Brno hostilo zkušební nultý ročník a letos se již jedenáct týmů z jedenácti HZS krajů bude účastnit oficiální prvního ročníku.

Na čtyřčlenná družstva je nachystáno 11 úkolů, které jsou zaměřeny na simulované nehody, které mohou hasiče při jejich zásahové činnosti potkat. Převážná většina úkolů vychází z praktických zkušeností pořadatelů. Cílem je nasimulovat jedenáctihodinovou směnu, při které jsou jednotky vysílány k různým typům událostí, kde převažuje poskytování předlékařské první pomoci.

Jednotky postupně každou hodinu získají tištěný příkaz k výjezdu, který je směřuje na místo zásahu, kde bude nachystána situace, kterou musí hasiči v určitém časovém limitu splnit.

Jaké situace si na soutěžní týmy organizátoři pro letošní ročník připravili, je zatím tajemství a nikdo se to předem nesmí dozvědět.

V loňském roce to ale vůbec neměli jednoduché: Soutěžící družstva postupně zasahovala u požáru varny, u dopravní nehody osobního automobilu s motocyklistou, kdy došlo k odhození spolujezdkyně motocyklisty do pole, dále bylo nutné zachránit tonoucího muže s poraněním páteře, kterého bylo nutné nakonec resuscitovat. Tato resuscitace byla monitorována monitorovacím programem na počítači. Ošetřovali poraněného dřevorubce s masivním krvácením, byli písemně testování, prováděli tzv. první pomoc přes dveře, kdy smyslem tohoto úkolu bylo navádět přes nedobytné dveře přítele zraněné ženy, která následkem sebepoškození silně krvácela. Po zhruba 1,5 km pěšího přesunu lesem, bylo nutné vyproštění zraněného amatérského jeskyňáře s následným vytažením na povrch. Jednotky se musely postarat o rodiče dítěte, které bylo po vytažení ze studny resuscitováno, další stanoviště bylo také s malým dítětem, zraněné pádem z dětské prolézačky. Vyprošťovali zasypaného muže dlažebními kostkami, u kterého bylo podezření na tzv. crush syndrom. Interní příhodu zastupovala cévní mozková příhoda, kterou hasiči odhalili po akutním otevření bytu. Jedná se o velmi netradiční soutěž, která je časové, fyzicky i psychicky velmi náročná.

Pozvánka pro novináře:
Akce proběhne ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně a jeho blízkém okolí ve čtvrtek 6. října 2016.
Sraz novinářů je v 10,30 u vrátnice Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, Trnkova 85, Brno.
Na akci je nutná akreditace na e-mailu viz kontakt.

Fotografie z nultého ročníku soutěže naleznete zde: http://www.hzscr.cz/clanek/soutez-hasicu-v-predlekarske-prvni-pomoci-11-kraju-11-hodin-11-ukolu.aspx

Kontakt
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

 

 

vytisknout  e-mailem