HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zimní pneumatiky na požárních vozidlech

Od 1. 11. 2021 bude možné užít při jízdě na pozemních komunikacích v období stanoveném §40a zákona o silničním provozu pouze vozidla vybavená zimními pneumatikami (nejméně s označením M+S).

Většina nových vozidel a pneumatik tyto podmínky splňuje a není potřeba žádného zásahu a investice. Problematická jsou starší vozidla typu TATRA 138, TATRA 148 a ŠKODA 706 RTHP. U těchto typů vozidel jsou v technickém průkazu uvedeny pouze pneumatiky diagonální, které ovšem výše uvedenou podmínku nesplňují. Na vozidla je tedy nutné použít pneumatiky radiální, které však nejsou zapsány v technickém průkazu uvedených typů vozidel.

Vzhledem k celkovému počtu těchto vozidel u JPO, proběhla ze strany MV-GŘ HZS ČR jednání, na základě kterých byly pro uvedené typy vozidel získány potřebné podklady pro možnost zapsání radiálních pneumatik do technického průkazu vozidel. U vozidel TATRA je to „prohlášení výrobce“, u vozidel ŠKODA 706 pak „protokol o kontrole montáže kol“. Na základě těchto dokumentů obce mohou, jako zřizovatelé jednotek a vlastníci dotčených vozidel, požádat na příslušném odboru dopravy o zápis uvedených typů radiálních pneumatik do technického průkazu, čímž jim bude umožněno splnění podmínky užití zimních pneumatik na uvedených typech vozidel. Problém se bude týkat i jiných starších vozidel – například Avia, popřípadě Praga V3S. Problematiku pneumatik u těchto typů vozidel budou muset jednotliví zřizovatelé řešit individuálně

Potvrzení_TATRA.pdf   Protokol_DEKRA_Š706_RADIAL.pdf

vytisknout  e-mailem