HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásobníky na plyn v Českém Těšíně uhašeny a v noci dochlazeny za 23 hodin

Až po více než 22 hodinách požáru dohořel v Českém Těšíně pod kontrolou hasičů – v noci ze čtvrtku na pátek 19.6.2020 – druhý ze dvou zasažených nadzemních zásobníků na zkapalněný propan butan (LPG). Pak byly oba hodinu dochlazovány.

Oba začaly hořet ve čtvrtek 18.6.2020 brzy ráno, když nebylo vyloučeno jejich úmyslné zapálení. Událost si nevyžádala žádné zranění, i když až do čtvrtečního odpoledne hrozilo nebezpečí výbuchu. Zprovozněny již byly všechny přilehlé komunikace, včetně Karvinské ulice.

Během čtvrtka zde zasahovalo až deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, k večeru čtyři jednotky a v noci na pátek již jen jednotka HZS Moravskoslezského kraje z Karviné, celkem 5 profesionálních hasičů.

První zásobník uhasl už ve čtvrtek odpoledne, druhý dál pomalu dohoříval s minimálním tlakem úzkého sloupce plamenů a bez nutnosti dalšího ochlazování vodou. Hasiči pomocí termokamery pravidelně kontrolovali jeho teplotu i během noci. Do čtvrtečního večera bylo na hašení, a především ochlazování použito více než 1000 m3 vody.

Po uhašení druhého zásobníku (kolem pátečních 2:00 hodin) hasiči asi hodinu oba dochlazovali. Jejich zásah tak trval přes 23 hodin. Jsou teď připraveny na zkoumání vyšetřovateli HZS Moravskoslezského kraje a zástupci Policie ČR.

vytisknout  e-mailem