HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchrana seniora z bahna „rodinného“ rybníčku v Orlové

            Profesionální hasiči z Orlové (HZS MSK) zachránili v pondělí 25.3.2019 po poledni třiasedmdesátiletého seniora z nebezpečného bahna rybníčku u jeho rodinného domku v Orlové-Porubě, kam se původně snažil umístit sochu vodníka, aby jej zkrášlil a dělal společnost několika desítkám kaprů. Odvážný muž měl sice na sobě vysoké rybářské holínky a voda mu nejprve sahala „jen“ nad kolena, ale najednou zajel do pevného bahna až po pás a nemohl se v bahnitém sevření ani pohnout.

            K rybníku o rozměrech 10 x 8 metrů vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Orlová (okres Karviná) ihned po nahlášení nehody příbuznou seniora na tísňovou linku hasičů. Muž, stojící po pás v bahně a po prsa v ledové vodě, s orlovskými hasiči komunikoval, ale byla mu viditelně velká zima. Hasiči rychle nafoukli záchranné saně RS 5, muž se za ně co nejpevněji chytil a asi na pátý pokus jej zachránci vytáhli na kluzký břeh.

            Muž se cítil i přes své šediny být v pořádku a rychle se šel domů převléci do suchého oděvu. Hasiči však pro jistotu zavolali tým ZZS MSK ke kontrole zdravotního stavu chovatele kaprů. Senior i po kontrole mohl zůstat doma v teple. Nedávno oslavil sedmdesát tři let, nyní by tak mohl oslavit další narozeniny…

            Přesně před týdnem (v pondělí 18.3.2019 před polednem) museli profesionální hasiči z Nového Jičína (opět HZS MSK) zachránit ze zrádného bahna vypuštěné rekreační vodní nádrže Čerťák (na okraji okresního města Nový Jičín) třiatřicetiletou geodetku, která zde s kolegou vyměřovala plochu oblíbené nádrže pro připravované stavební úpravy – odtěžení bahna.

            Žena byla už asi 15 metrů od břehu, když se nečekaně propadla až po pás do velmi studeného a mazlavého bahna. Na tísňovou linku volal její kolega. Hasiči ji vytáhli z bahna pomocí páteřní desky. Žena byla značně podchlazená, ale při vědomí.

Odkazy do noveho okna

zachranaseniorrybnikOrlova (1)

zachranaseniorrybnikOrlova (1) 

Detailní náhled

zachranaseniorrybnikOrlova (2)

zachranaseniorrybnikOrlova (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem