HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výročí úmrtí hasičů Josefa Romportla a Vlastimila Málka

Dnes je to 49 let. Hasiči Josef Romportl a Vlastimil Málek zemřeli při zásahu u požáru v zámečnické dílně objektu Československé automobilové opravny v Hořické ulici v Hradci Králové. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že uvnitř dílny hoří acetylenová lahev ze svářecí soupravy, která byla umístěna v zadní části dílny a upevněna z venkovní strany na zdi schodiště do kotelny.

Příslušníci pprap. Josef Romportl a pprap. Vlastimil Málek, kteří měli za úkol lahev ochlazovat, byli bohužel u toho, když explodovala. Výbuchem byla lahev zcela roztržena. Vytrženou příchytkou byl na místě usmrcen třiatřicetiletý Josef Romportl, který láhev ochlazoval ze vzdálenosti pěti metrů z úkrytu za kabinou nákladního vozidla. Explozí došlo také k vytržení kyslíkové láhve, kterou byl ve vzdálenosti asi dvanácti metrů těžce zraněn jedenačtyřicetiletý Vlastimil Málek. Při zásahu byl zraněn také velitel směny František Adamec. Oba byli následně převezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde Vlastimil Málek svým zraněním podlehl. Velitel směny utrpěl zranění s trvalými následky.

Přestože zásah prováděli zkušení a dlouholetí příslušníci a nepodcenili žádné riziko, zásah si vyžádal nejvyšší oběti. Událost je pro nás mementem, že při naší zásahové činnosti se může stát kdykoliv cokoliv, a s tím ji také vykonáváme.

Čest Vaší památce.

Na počest dvou zemřelých kolegů se koná každoročně Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu. Sportovní událost je trvalou vzpomínkou na spolupracovníky a kamarády, kteří při výkonu svého povolání obětovali své vlastní životy.

Odkazy do noveho okna

Romportl a Málek (2)

Romportl a Málek (2) 

Detailní náhled

Romportl a Málek (1)

Romportl a Málek (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem