Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyprošťování kamionu převážejícího železo v obci Lidečko (Zlínský kraj).

25.11. 2013 Jednotka Záchranného útvaru HZS ČR se sídlem v Hlučíně byla vyslána k zásahu na dopravní nehodu kamionu převážejícího 40 tun železa v obci Lidečko (Zlínský kraj). Slovenský kamion zůstal po sjetí z komunikace zaklíněn ve svodidlech nad srázem koryta potoku a hrozilo jeho převrácení. 

Po půl deváté ráno dorazily na místo nehody jednotky profesionálních hasičů stanic Valašské Klobouky a Vsetín, kteří zajistili celou soupravu proti pohybu a do koryta potoku instalovali norné stěny pro zachycení případného úniku nafty z nádrže tahače. Ve spolupráci s provozovatelem vozidla byly zajištěny vyprošťovací automobily. Po kompletní uzavírce komunikace byl uskutečněn pokus o vyproštění soupravy. Jak se ale následně ukázalo, vyproštění bylo „nad síly“ přistavené techniky.
V 12:30 hodin byla proto na základě žádosti velitele zásahu povolána na místo události těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR - Hlučín.
 
K vyproštění kamionu byl využit vyprošťovací automobil Mercedes Actros AV-30 a jeřáb T 815 AD-30.
Havarovaný kamion byl zajištěn proti samovolnému pohybu a bylo provedeno odstranění části svodidel. V 15:45 hodin bylo zahájeno samotné vyprošťování. Po celou dobu činnosti byla silnice opět zcela uzavřena.
Po nadzvednutí kamionu byla odstraněna další část svodidel. I přes provedená opatření se druhý pokus o vyproštění nepodařil. Bylo proto přistoupeno ke změně postupu prací. Nejprve byl na komunikaci vytažen návěs a zadní náprava tahače, následně pak i jeho přední náprava. V 17:40 hodin mohl velitel zásahu ohlásit, že vyproštění bylo ukončeno a jednotka provádí dokončení likvidačních prací. Po odjezdu techniky z Hlučína, bylo v 18:06 hodin provedeno předání místa události policistům a pracovníkům údržby silnic a poslední jednotka zamířila zpět na základnu. 
 
FOTOGALERIE Z TOHOTO ZÁSAHU - přejděte na tento odkaz
 

Video z tohoto zásahu: http://www.youtube.com/watch?v=_Snip0_9qpg

 
Další video na Idnes: http://zlin.idnes.cz/prvni-snih-a-nehody-ve-zlinskem-kraji-dw1-/zlin-zpravy.aspx?c=A131125_100721_zlin-zpravy_ras
 
 
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
 
kpt. Ing. Marek Pjaták
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR

vytisknout  e-mailem