HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik zdravotní péče – stanoviště nouzového přežití

V Rokytnici nad Jizerou se ve dnech 23. 8. – 24. 8. 2021 konala akce v rámci projektu „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905". Akce s názvem Výcvik zdravotní péče – stanoviště nouzového přežití se účastnilo 15 příslušníků HZS LK a 5 kolegů z polského města Jelenia Góra. 

Rokytnice nad Jizerou 2021Rokytnice nad Jizerou 2021

Dvoudenní setkání bylo zahájeno prezentacemi na vybraná témata z oblasti katastrof a mimořádných událostí s velkým počtem zraněných, kterou přednesl Bc. Daniel Činovec, DiS. ze ZZS Královéhradeckého kraje. Při následné společné diskusi účastníci porovnávali své znalosti a zkušenosti, které se na obou stranách hranic v dílčích detailech liší. V praktické části cvičící na jednotlivých stanovištích řešili věrně připravené modelové situace, se kterými se mohou setkat v rámci výkonu svého povolání. Hasiči tak na figurantech prováděli život zachraňující úkony, resuscitaci, ošetření popálenin nebo fixace cizích těles v ráně. Praktický výcvik byl prováděn pod dohledem zkušených instruktorů, kteří poté průběh ošetřování s účastníky zhodnotili.

Rokytnice nad Jizerou 2021Rokytnice nad Jizerou 2021

Druhý den následovalo představení kontejneru nouzového přežití HZS LK, popis výbavy a technické parametry se zhodnocením jeho nasazení při pomoci obcím zasažených tornádem v červnu letošního roku. Předposledním odborným blokem byla přednáška MUDr. Tomáše Hellmutha z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou zabývající se komplexním poraněním ruky s důrazem na předlékařskou péči. Program byl zakončen přednáškou zabývající se problematikou a novými postupy při ošetřování traumatu z visu.

Rokytnice nad Jizerou 2021Rokytnice nad Jizerou 2021


 

Díky možnosti teoreticky i prakticky porovnat dílčí rozdíly v přístupech v České a Polské republice tak setkání účastníkům doplnilo a rozšířilo znalosti při poskytování neodkladné předlékařské pomoci.

Autor: mjr. Ing. Adam Vondra, por. Bc Jakub Sucharda

Logo bezpečné příhraničí.jpgCZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905

vytisknout  e-mailem