Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkendové soustředění Záchranného týmu ČČK Ostrava

Záchranný tým ČČK Ostrava zorganizoval ve dnech 2.-4.3.2012 pro své stálé členy víkendové soustředění v Hati, konkrétně v účelovém zařízení Záchranného útvaru HZS ČR. 

Soustředění bylo zaměřeno na zlepšení spolupráce mezi složkami IZS i mezi samotnými členy. Náplň tvořily teambuildingové aktivity, školení členů o novinkách v rámci první pomoci a praktický cvičný zásah s jednotkou hasičů ze Záchranného útvaru.
Školení bylo zaměřeno na využití nových pomůcek v sanitním vozidle jako např. AED, odsávačka, kyslíková brašna, nové fixační a transportní pomůcky a další. V neposlední řadě byli členové také informování o nejnovějších doporučeních v kardiopulmonální resuscitaci.
 
Motivem praktického výcviku byl výbuch střeliva z války v místních lesích, kde se pohybovala skupina mladých lidí. Záchranný tým zjistil informaci o výbuchu kvůli autonehodě, ve které okolo jedoucí automobil srazil svědkyni výbuchu, která běžela pro pomoc. Místo autonehody bylo zajištěno a byly přivolány složky Záchranného útvaru. Záchranný tým se postaral o  šetření raněných a Záchranný útvar následně nehodu řešil po technické stránce a realizoval vyproštění řidičky z vozidla. Dále jsme společně pátrali v místních lesích po lokalitě výbuchu. Po nalezení nehody bylo provedeno třídění raněných, jejich ošetření a následný transport k příjezdové cestě, odkud byli transportováni do nemocničního zařízení.
 
Praktický cvičný zásah ověřil dovednosti spolupráce mezi ostatními složkami IZS a také řízení celého týmu při mimořádných událostech. Zásah trval celkem přibližně dvě a půl hodiny, účastnilo se ho 21 zasahujících z řad záchranný složek a bylo při něm ošetřeno celkem 16 osob s různě závažnými poraněními.
 
 
za Záchranný tým ČČK Ostrava
Radka Tesařová
Miroslav Osmančík
DSC00901.JPG

 

vytisknout  e-mailem