HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VAROVÁNÍ HASIČŮ PŘED "PÁLENÍM ČARODĚJNIC" PO "HORKÉM" VÍKENDU

Doslova žhavý víkend přineslo nezvykle teplé a větrné počasí v Moravskoslezském kraji. Hasiči ještě nyní likvidují následky velkých požárů porostů (les v Beskydech v katastru Starých Hamrů, porost v Dolní Lhotě u Ostravy, les u obce Dobešov na Novojičínsku). K tomu v průběhu celého víkendu vyjížděli k mnoha dalším menším požárům trav a porostů na území celého kraje.
 
Podle informací meteorologů má suché, horké a větrné počasí přetrvávat až do zítřka. Na mnoha místech v kraji se připravují akce spojené s tzv. „pálením čarodějnic“. Na různých místech kraje budou na organizovaných oficiálních a hasičům ohlášených akcích zapalovány otevřené ohně. Ze zkušeností hasičů je zřejmé, že s otevřeným ohněm si budou zahrávat lidé i na mnoha akcích neoficiálních, soukromých, na akcích, o kterých hasiči nemají žádné informace.
 
Zpravidla bývá „pálení čarodějnic“ spojeno s manipulací s otevřeným ohněm – s vyhazováním pochodní, zapalováním více ohňů na jednom místě a podobně. Často jsou do hranic vkládány staré pneumatiky, hranice jsou polévány hořlavými kapalinami a podobně.
 
Hasiči Moravskoslezského kraje proto důrazně varují občany, aby si pořádání akce „pálení čarodějnic“ v tak, z pohledu požární bezpečnosti, nepříznivém počasí dobře rozmysleli. Pokud se nerozhodnou ke zrušení akce s otevřeným ohněm, pak je nezbytné zajistit na místě konání akce požární bezpečnost. Připomínáme několik důležitých rad, které jsou zveřejněny na webových stránkách HZS Moravskoslezského kraje (http://www.hzscr.cz/clanek/hasici-opet-radi-jak-bezpecne-prozit-paleni-carodejnic.aspx).
 
Přesto několik z nich zdůrazňujeme:
  • Při rozdělávání ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky, například benzín, naftu nebo líh.
  • Při přípravách na rozdělávání ohně je nutné si předem rozmyslet umístění ohniště či místa pálení. Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů - ohraničeno kameny a pruhem širokým nejméně 1 metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin (pozor je nutno dát i na kořeny stromů a keřů) a vzdálené minimálně 50 metrů od kraje lesních porostů. V případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný - tedy 100 metrů.
  • Zcela zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi apod. Pamatujte i na bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských budov a hořlavých materiálů (třeba hromad palivového dřeva či prken), neboť kvůli odletujícím jiskrám z vysoké vatry hrozí zapálení střechy, zvláště při letošním extrémně suchém a větrném počasí.
  • Při umísťování ohniště je rovněž nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci, tedy jaký je směr a síla větru. Hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran - jinak se mohou plameny rozšířit do okolí a vymknout se kontrole.  
  • Při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let. A pozor! I rodiče mohou být podle § 78 zákona o požární ochraně postiženi pokutou v případě, že z hlediska požární ochrany zanedbají dohled nad svými ratolestmi.
  • Oheň se nesmí nechat ani na okamžik bez dozoru, opustit místo pálení můžete až poté, co ohniště důkladně uhasíte - ať již prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé uhlíky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese do okolí. Hasiči musí téměř každý rok dohašovat ohniště, která byla po veselici ponechána bez dozoru svému osudu. 

vytisknout  e-mailem