HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V provozovně se vznítil olej na sporáku.

(7. 7. 2016) Dnes, v nočních hodinách, došlo k požáru ve výrobě hotových jídel v obci Lechotice v okresu Kroměříž. 

Hlášení o požáru v místnosti smažení místní provozovny na výrobu hotových jídel v obci Lechotice přijali hasiči v 00:34 hodin K uhašení ohně byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z požární stanice Holešov a Otrokovice, a dále jednotky dobrovolných hasičů z Rackové, Holešova a Lechotic. K požáru vyjely celkem čtyři automobilové stříkačky a jeden nákladní automobil.

Provozovna byla v době příjezdu hasičů silně zakouřená. K uhašení hasiči použili jeden vysokotlaký proud vody a pro odvětrání nasadili přetlakovou ventilaci. Po uhašení požáru kontrolovali teplotu konstrukcí termokamerou. Půdní prostor byl velmi zakouřený a nebyly zde žádné otvory pro větrání. Hasiči proto po dohodě s majitelem vyřezali motorovou pilou v obvodové stěně otvor pro odvětrání. Tím ale práce pro hasiče nepřestala. Jedna zaměstnankyně vzniklou situaci psychicky neunesla. Proto hasič, který je členem posttraumatického týmu, poskytl této zaměstnankyni pomoc.

Majitel vyšetřovateli hasičů zjistil, že v době přestávky zaměstnankyně zapomněla vypnout sporák, na které smažila vaječné řízky. Olej se na pánvi vznítil a plameny poškodily digestoř nad sporákem, včetně stavebních konstrukcí v okolí sporáku. Zaměstnanci se snažili uhasit požár před příjezdem hasičů přenosnými hasicími přístroji.

Škoda způsobená požárem byla majitelem vyčíslena v předběžné výši 100 000 korun.

Příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání osob.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem