HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Den vítězství převzali příslušníci HZS Královéhradeckého kraje krajská a rezortní ocenění

medaile106.jpg

FOTOGALERIE

Ve slavnostním duchu se neslo dopoledne 8. 5. 2023 – Dne vítězství, kdy si připomínáme konec druhé světové války. Na Pivovarském náměstí v Hradci Králové se sešli zástupci složek IZS, aby si převzali krajská i rezortní ocenění za dlouholetou službu nebo za zásluhy o rozvoj integrovaného záchranného systému.

Z rukou hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka a ředitele HZS Královéhradeckého kraje převzali ocenění tito příslušníci:

Záslužná medaile Zastupitelstva Královéhradeckého kraje I. Stupně

plk. Mgr. Martin LELKA              

zařazený na služebním místě rada – ředitel územního odboru Trutnov se za 38 let výkonu služby výrazně zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému v Královéhradeckém kraji. Úspěšně přispěl k vybudování odpovídajícího materiálního zázemí pro činnost profesionálních hasičů v jím vedeném územním odboru a podílel se také na prohlubování spolupráce s ostatními složkami IZS, jakož i s orgány státní správy a samosprávy.

Záslužná medaile Zastupitelstva Královéhradeckého kraje II. stupně

mjr. Ing. Bc. Romana STEINEROVÁ

působí v požární ochraně nepřetržitě od roku 2009 a v současné době je u Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje služebně zařazena ve funkci vedoucí pracoviště prevence, OOB a KR na územním odboru v Jičíně.

„Záslužná medaile II. stupně“ je udělena za více jak třináctiletou obětavou a příkladnou práci v profesionální požární ochraně, která přispěla k ochraně životů a zdraví spoluobčanů a majetku společnosti. Medaile je také oceněním jmenované za velice aktivní práci a činnost na různých úrovních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Od loňského roku také významně přispívá k fungování KACPU v Hradci Králové při řešení problematiky ukrajinské migrace.

mjr. Ing. Dušan JIČÍNSKÝ

Zařazený na služebním místě vrchní komisař – velitel centrální hasičské stanice Hradec Králové – U Přívozu se za více než 20 let výkonu služby výrazně zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému v Královéhradeckém kraji. Ve velitelských funkcích se podílel na zvládnutí mnoha mimořádných událostí, při nichž bylo odvráceno přímé riziko vzniku škod na životech a majetku občanů, jakož i soukromých a veřejných korporací. Je dlouhodobě aktivní i v oblasti požárního sportu.

Kolektiv HZS Královéhradeckého kraje, který zajišťoval organizaci a chod Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Hradci Králové a sklad humanitární pomoci ve Velkém Poříčí

  • kpt. Ing. Zuzana STROUHALOVÁ, MBA
  • kpt. Bc. Aneta PALAŠČÁKOVÁ
  • kpt. Ing. Jan JIRÁNEK
  • por. Mgr. Pavlína HRUŠKOVÁ DiS.
  • nprap. Ladislav HORNÍK

V době, kdy vypukl válečný konflikt na Ukrajině, v jehož důsledku se zvedla obrovská migrační vlna válečných uprchlíků z Ukrajiny, byly hasičské záchranné sbory v ČR pověřeny vytvořením a organizací krajských asistenčních center pomoci Ukrajině a humanitárních skladů.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje měli na starosti chod a celkový provoz KACPU Hradec Králové nejprve v Kongresovém centru Aldis, a poté i na dalším stanovišti v ulici Na Okrouhlíku. Za celou dobu našli v hradeckých centrech pomoc tisíce ukrajinských uprchlíků. Hasiči měli mimo jiné na starosti také agendu zajišťování náhradního ubytování a převozy uprchlíků na dané ubytovací lokality. Některé činnosti HZS přetrvávají i více než rok od začátku válečného konfliktu. Uprchlíkům byla poskytnuta také psychosociální pomoc, které se dostalo lidem nejen při prvním kontaktu v KACPU, ale také v terénu na místech náhradního ubytování.

Sklad humanitární pomoci v Královéhradeckém kraji byl umístěn na stanici HZS Královéhradeckého kraje ve Velkém Poříčí. Byl zde shromažďován humanitární materiál, který věnovali občané i neziskové organizace, dál byl distribuován na Ukrajinu nebo pro potřeby ukrajinských uprchlíků v ČR.

Na fungování celého systému se podílel kolektiv příslušníků a zaměstnanců z krajského ředitelství a územních odborů HZS Královéhradeckého kraje. Díky organizačním zkušenostem a schopnosti reagovat i na neočekávané momenty se hasiči významně zasloužili o účinné zvládnutí přílivu válečných uprchlíků v Královéhradeckém kraji.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR svým rozhodnutím ve věcech služebního poměru udělil Služební medaili "Za věrnost II stupně" za příkladné plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce minimálně 20 let těmto příslušníkům:

  • pprap. Martin Bastl – vrchní asistent-hasič-technik strojní služba, Stanice Hradec Králové, Územní odbor Hradec Králové
  • por. Ing. Radomír Filip – komisař-technik komunikačních a informačních systémů, Úsek IZS a operačního řízení
  • ppor. Robert Gottwald – velitel čety, stanice Trutnov, Územní odbor Trutnov
  • nstržm. Josef Gruner – asistent-hasič-strojní služba, stanice Broumov, územní odbor Východ
  • nprap. Miroslav Jahelka – velitel družstva, stanice Hradec Králové, Územní odbor Hradec Králové
  • nprap. Milena Jirásková – vrchní inspektor-kontrolní služba, pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení, Územní odbor Trutnov
  • pprap. Jaroslav Kocián – vrchní asistent-hasič-technik strojní služba, Stanice Rychnov nad Kněžnou, Územní odbor Východ
  • nprap. Pavel Kubín – velitel družstva, stanice Jičín, Územní odbor Jičín
  • pprap. Miroslav Novák – vrchní asistent-instruktor-práce pod vodní hladinou, Stanice Hradec Králové, Územní odbor Hradec Králové
  • pprap. Libor Panchartek – vrchní asistent -hasič-technik chemická služba, stanice Dvůr Králové nad Labem, Územní odbor Trutnov
  • por. Ing. Milan Petr – komisař – pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení, Územní odbor Východ

Martina Götzová, tisková mluvčí

FOTO: HZS KHK, Michal Fanta

vytisknout  e-mailem