Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stromy podél silnice

13. 7. 2021 - Jedním z posledních kurzů prvního pololetí roku 2021 na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně byl základní kurz pro 11 instruktorů obsluhy motorových pil, který se konal 21.–25. června. 

20210623_082744_u článku.jpgTeoretická část kurzu proběhla jako vždy standardním způsobem na pilařské učebně za využití všech zdejších učebních pomůcek. Posluchači si mimo jiné prakticky vyzkoušeli zablokování pístu a demontáž odstředivé spojky Poprvé byla využita také nová multimediální skripta pro odbornou přípravu obsluhovatelů motorových pil v jednotce požární ochrany.

Praktický výcvik proběhl v reálných podmínkách tradičně ve spolupráci s odborným lesním hospodářem polesí Belcredi Ing. Ivo Gottwaldem. Jednalo se o pokácení suchých, pro silniční provoz nebezpečných stromů po obou stranách pozemní komunikace nad líšeňským hřbitovem. Po provedení přípravných prací bylo nutné na chvíli zastavit v obou směrech dopravu. Po úklidu vozovky byla vždy doprava obousměrně uvolněna a mezi tím proběhla příprava pracoviště u dalších stromů určených ke kácení. Pokáceno bylo celkem 11 suchých jasanů. Stromy byly naloženy připravenou vyvážecí soupravou a odvezeny na nejbližší skládku. Z důvodu rychlého a bezpečného kácení byla použita poněkud robustnější pila STIHL MS 660 a zcela nová pila STIHL 500i.

Po návratu na ŠVZ následovala praktická údržba a kontrola pil po použití. Další den byla výuka věnována organizaci odborné přípravy obsluhovatelů motorových pil v podmínkách HZS ČR a jednotek sborů dobrovolných jednotek obcí. Na závěr předposledního dne proběhlo závěrečné přezkoušení formou tří testů. To ještě nikdo z přítomných netušil, že je čeká ještě jeden, zcela reálný výcvik. V nočních hodinách tvořili posluchači kurzu součást odřadu ŠVZ Brno, který odcestoval na pomoc lidem obcí jižní Moravy, postižených větrnou smrští. Na vlastní oči se tak přesvědčili o ničivé síle přírodního živlu a lidském neštěstí.


kpt. Bc. Zdeněk Ondráček

Odkazy do noveho okna

Posluchači během výcviku v reálných podmínkách pokáceli stromy ohrožující silniční provoz

Posluchači během výcviku v reálných podm... 

Detailní náhled

Posluchači během výcviku v reálných podmínkách pokáceli stromy ohrožující silniční provoz_

Posluchači během výcviku v reálných podm... 

Detailní náhled

Posluchači během výcviku v reálných podmínkách pokáceli stromy ohrožující silniční provoz.

Posluchači během výcviku v reálných podm... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem