HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Strniště začalo hořet díky větru a výboji z vedení vysokého napětí.

(14. 7. 2017) Dnes odpoledne větrný vír vynesl obilný prach a slámu na vedení vysokého napětí na poli v blízkosti obce Nítkovice na Kroměřížsku. 

Hasiči přijali oznámení o požáru strniště u Nítkovic v 15:30 hodin. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním jednotkám hasičů z požárních stanic Morkovice-Slížany a Kroměříž, a dále jednotkám dobrovolných hasičů z Morkovic-Slížan a Střílek. V rámci mezikrajské výpomoci byly povolány jednotky dobrovolných hasičů obce Nové Hvězdice a Brankovice. Celkem k požáru vyjelo šest cisternových stříkaček. K hašení byl připraven i vrtulník s bambivakem, který nakonec nebyl potřeba.

Průzkumem bylo zjištěno, že požárem je zasažena plocha asi osmi hektarů. Plameny se začaly díky větru blížit k neposečenému poli a k lesu. Byl vytvořen jeden útočný proud vody C. Požár byl dále hašen pomocí lafetových proudnic i kropící lišty.

Kolem 16:04 hodin začaly dva traktory oborávat pole. V 16:35 hodin byl požár zcela uhašen.

Svědci vyšetřovateli požárů sdělili, že z protějšího pole viděli, jak se na posečeném poli udělal větrný vír, který vnesl obilný prach a slámu do blízkosti vedení vysokého napětí. Zde došlo k výboji a zapálení slámy. Díky větru se požár velmi rychle rozšířil.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena v předběžné výši 5 000 korun.

Včasným zásahem bylo uchráněno neposečené pole v předběžné hodnotě 200 000 korun.

Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem