HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Správná praxe při zajištění výkonu veřejné správy a činnosti bezpečnostních složek při vzniku pandemie

Projekt č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/20_032/0002852 "Správná praxe při zajištění výkonu veřejné správy a činnosti bezpečnostních složek při vzniku pandemie / Dobre praktyki w zakresie zapewnienia funkcjonowania administracji publicznej i działań służb" je spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Projekt reaguje na aktuální problémy způsobené šířením koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího onemocnění COVID-19, které zásadním způsobem ovlivnilo život obyvatel nejen v České republice a Polsku, ale na celém světě. Opatření zabraňující šíření nemoci uzavřelo hranice, což mělo za následek omezení přeshraniční spolupráce v podobě, jaká byla doposud realizována. Projekt vytvořil platformu, na základě které je možné sdílet informace a zkušenosti s dosavadním řešením pandemie v podmínkách veřejné správy a zajištění bezpečnosti v České republice a Polsku z pohledu příhraničních oblastí. Součástí projektu bylo i testování nových technologií, které do budoucna usnadní přeshraniční spolupráci (prostředky pro online komunikaci) a mohou omezit šíření pandemií (dezinfekce, monitoring osob, logistika). Výstupem projektu je definice Správné praxe založené na zkušenostech partnerů projektu na české a polské straně hranice (zkušenosti s činností úřadů a zřizovaných organizací, zajištění činnosti bezpečnostních složek, nové formy komunikace s občany) doplněná o možnosti využití nových technologií s cílem eliminovat dopady pandemií a podobných mimořádných událostí, při kterých bude omezen pohyb osob. Definice správné praxe je výsledkem společného hledání řešení s využitím přeshraniční spolupráce. Výsledný dokument je zpracován v českém a polském jazyce a je k dispozici dalším subjektům zajišťujícím veřejnou správu.

Partneři projektu:

  • Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje – vedoucí partner projektu
  • Město Jeseník
  • Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
  • Euroregion Praděd
  • Gmina Nysa
  • Gmina Głuchołazy
  • Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu Pradziad

Celkové rozpočtové výdaje projektu dosáhly 121 937,- €, finanční krytí realizace projektu bylo zajištěno z vlastních zdrojů partnerů projektu a spolufinancováním z Evropského fondu pro regionální rozvoj v celkové výši 103 646,45 €. Realizace projektu probíhala v letech 2021 - 2023.

V rámci projektu byly realizovány následující aktivity:

Pořízené technologie a nově nastavené procesy pro omezení šíření pandemie a jejich možnosti efektivního nasazené v podmínkách příhraničí byly ověřeny v rámci společného taktického cvičení. 

Ke stažení:

vytisknout  e-mailem