HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Speciálního cvičení v Jordánsku se zúčastnili i členové českého USAR týmu z Moravskoslezského kraje

Speciální cvičení, které se konalo v Jordánsku, jehož cílem bylo posílit připravenost na možnou katastrofu typu zemětřesní se od 13. do 16.3.2023 účastnili i členové českého USAR týmu z Moravskoslezského kraje v čele s plk. Ing. Jiřím Němčíkem, jenž byl i velitelem českého USAR týmu, který zasahoval po ničivém zemětřesení v Turecku v únoru 2023. 

Oficiální název cvičení Jordan Israel Palestine full scale Exercise, jehož cílem bylo prověření připravenosti států Jordánsko, Izrael a Palestina (JIP) na možné katastrofy v těchto regionech, jakož i zvýšení interoperability, se konalo v širší oblasti řeky Jordán.

Díky reálnému operačnímu cvičení s nasazením jednotek přímo v terénu bylo možné získat povědomí zejména o složitosti nasazení mezinárodní pomoci při zemětřesení, které by postihlo všechny hostitelské země JIP, ale také informace o systému a kapacitách bezpečnostních složek, které by v důsledku katastrofy byly nasazeny. Činnost českého týmu spočívala nejen v koordinačních aktivitách, ale také v praktickém testování a aplikování systému průzkumu zřícených budov dle metodiky INSARAG. Členové byli rovněž seznámeni se systémem posuzování poškození statiky budov izraelskou stranou, která má pro tyto případy vycvičeny speciální expertní týmy.

Vzhledem k napjatým vztahům jednotlivých hostitelských zemí, probíhalo celé cvičení za přísných bezpečnostních opatření a český tým byl nasazen v rámci Izraele a Palestiny.

Odkazy do noveho okna

Cviceni_JIP_4

Cviceni_JIP_4 

Detailní náhled

Cviceni_JIP_3

Cviceni_JIP_3 

Detailní náhled

Cviceni_JIP_2

Cviceni_JIP_2 

Detailní náhled

Cviceni_JIP_1

Cviceni_JIP_1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem