HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěžní den IZS 2019

(22. 5. 2019) Dnes se uskutečnil v areálu Amfík Bukovina čtvrtý ročník výchovně - vzdělávací akce s názvem Soutěžní den IZS. Jednalo se o pohybově vědomostní soutěž v bezpečnostně - branných problematikách, určenou pro žáky 8. tříd základních škol ze Zlínského kraje. Druhý stupeň základních škol byl vybrán cíleně, protože je to již téměř 6 let, kdy začaly platit změny v rámcových vzdělávacích programech týkající se problematik ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, osobního bezpečí, dopravní výchovy, první pomoci a přípravy občanů k obraně státu. Tyto problematiky by měly být už v současnosti na školách vyučovány. 

Pořadatelem akce byla obec Popovice, která je majitelem a provozovatelem zmiňovaného areálu Amfík Bukovina. Kromě profesionálních hasičů se akce zúčastnila rovněž Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, BESIP, Střední a vyšší zdravotnická škola Zlín, Celní správa a Armáda České republiky. Celkem bylo pro děti nachystáno 15 soutěžních stanovišť a dále pak i několik nesoutěžních, tedy prezentačních.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje připravili celkem čtyři soutěžní stanoviště. První obsluhovali hasiči lezci v lanovém centru jako tzv. „opičí“ dráhu. Druhé stanoviště se zabývalo ochranou obyvatelstva a mimořádnými událostmi obecně. Třetí bylo zaměřeno na problematiku požární prevence, včetně názorné demonstrace ohňového trojúhelníku. Poslední hasičské stanoviště zabezpečili příslušníci z Krajského operačního a informačního střediska, kteří dětem názorně předvedli tísňové volání nebo využití moderních aplikací k určení GPS souřadnic k označení oznamovatele mimořádné události. Jako prezentační stanoviště byla připravena cisterna, určená pro velkoobjemové hašení.

Po ukončení soutěžní části celého dne následovaly ukázky z činností složek IZS.

Závěr celé akce patřil vyhodnocení soutěže, předání cen a pamětních listů. Vítězem se stalo družstvo ze Základní školy v Hošťálkové, na druhém místě skončili žáci ze ZŠ Luhačovice a na třetím ze ZŠ Oskol Kroměříž. Celkově výborný dojem z celé akce, s kterým odjížděli z Popovic děti, jejich pedagogický doprovod i organizátoři tentokrát nemohlo pokazit ani počasí, které všechny výše jmenované potrápilo. Tato akce byla další v oblasti výchovy a vzdělávání, kterým se profesionální hasiči pravidelně věnují.

Autor: por. Ing. Adam Fuksa koordinátor preventivně výchovné činnosti Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

Foto: Jan Zavřel

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem