Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hranice na Moravě - 19. 9. 2019 - cvičení potápěčů

Dne 19. 9. 2019 proběhlo v Hranicích na Moravě unikátní cvičení složek IZS. 

Hranice_září 2019_obrázek 1n.JPG
Cvičení se účastnily HZS Hl. m. Prahy, HZS Olomouckého kraje, ČSS ZO 7-02 Hranický kras a Policie ČR (OSPČV).
Hranická propast je v současné době nejhlubší zatopenou propastí na světě, její hloubka přesahuje 400 metrů. Propast se nachází v chráněné přírodní rezervaci Hůrka a běžný přístup pro rekreační potápěče je z bezpečnostních a ekologických důvodů zakázán.
Cvičení bylo organizováno prostřednictvím Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Hl. m. Prahy, HZS Olk, PČR OSPČV a ČSS ZO 7-02 Hranický kras. Na cvičení byli pozváni i zástupci jednotlivých krajů, útvarů a zařízení HZS ČR, kteří mají ve svých řadách instruktory potápění. Jako pozorovatelé se ho zúčastnili potápěči instruktoři HZS ČR nprap. Bc. Radek Neuvirt ze ZÚ Hlučín, pprap. Jakub Štěpánek z HZS Pk a kpt. Mgr. Jiří Urban ze ŠVZ HZS ČR.
Cílem bylo nacvičit záchranu zraněného potápěče v suché části jeskyně (Suchá rotunda) a jeho transport až na povrch. Využita byla standardní potápěčská výstroj, kterou potápěči HZS ČR využívají.
Cvičení bylo rozděleno na dvě části. 1. den proběhlo bezpečnostní proškolení, seznámení s plánem cvičení a s lokalitou, ponor do Hranické propasti a nacvičení záchranné akce nanečisto. 2. den proběhla samotná záchranná akce. 
První skupina potápěčů se zanořila a přes Zubatici (sifon hluboký 49 m) se dostala do suché části (Suchá rotunda), kde simulovala úraz dolní končetiny (zlomená noha). V těchto prostorech byla vysoká koncentrace CO2 a z důvodu rozdílné hustoty vzduchu a CO2 (riziko hypoxie) museli potápěči vystoupit ještě cca 2 metry nad hladinu do suchého prostoru jeskyně.
Druhá skupina potápěčů měla za úkol vyhledat zraněného, předat základní informace, léky na tišení bolesti a tekutiny a vrátit se zpět pro záchrannou skupinu. Ta poté provedla záchranu potápěčů ze Suché rotundy. Zachraňovaný neměl možnost pohybu (byl bez ploutví). Záchranná skupina ho dopravila až do dekompresního stanu v –6 m, kde byl upevněn do nosítek, vybaven celoobličejovou maskou a vyzdvižen do jezírka. Poté byl v nosítkách transportován lezeckou technikou až na povrch Hranické propasti. Celá akce byla dokumentována, video i fotodokumentaci provádělo HZS Hl. m. Prahy. Na závěr akce proběhl debriefing a zhodnocení průběhu cvičení.
Možná nebezpečí pro potápěče: uzavřená hladina, nízká dohlednost, složitý terén, vysoká koncentrace CO2, velká hloubka.
Použitá výstroj: potápěči HZS Hl. m. Prahy využívali otevřený okruh (vydechování do okolí), jako dýchací médium používali vzduch, nitrox, oxygen; potápěči ČSS ZO 7-02 Hranický kras a OSPČV PČR používali oběhový dýchací systém typu REBREATHER s dýchacím médiem nitrox, trimix, oxygen.
Komplikace: při transportu zachraňovaného došlo k jeho zachycení mezi lano a skálu v hloubce cca 40 m u Zubatice, problém byl ale už v počátku vyřešen potápěči záchranáři z HZS Hl. m. Prahy – záchrana proběhla bez újmy na zdraví.
Zabezpečení: Mobilní potápěčská barokomora HZS Hl. m. Prahy, lékař na telefonu.


kpt. Mgr. Jiří Urban

Odkazy do noveho okna

Hranice_září 2019_obrázek 2

Hranice_září 2019_obrázek 2 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 3

Hranice_září 2019_obrázek 3 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 4

Hranice_září 2019_obrázek 4 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 5

Hranice_září 2019_obrázek 5 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 6

Hranice_září 2019_obrázek 6 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 7

Hranice_září 2019_obrázek 7 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 8

Hranice_září 2019_obrázek 8 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 9

Hranice_září 2019_obrázek 9 

Detailní náhled

Hranice_září 2019_obrázek 10

Hranice_září 2019_obrázek 10 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem