Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 16. - 17. 1. 2019 IMZ zdravotníků

Instruktážně metodické zaměstnání hasičů zdravotníků bylo letos pojato jako forma odborných přednášek ve stylu konference. 

jednotka.jpg

Zaměstnání se zúčastnili nejen zástupci krajů – krajští instruktoři -  zdravotníci, ale i lektoři z řad hasičů. Poutavé přednášky na rozličné témata byly tedy hlavní náplní IMZu.
Jako první byla připravena velice zajímavá přednáška. Pan doktor Břetislav Lipový s Popáleninového centra Fakultní nemocnice Bohunice s námi prošel problematiku popálenin. Připravil poutavou prezentaci jedné s nejdůležitějších problematik hasičů. Postupně s námi prošel všechna úskalí tématu, včetně inhalačního traumatu a následné kyslíkové terapie, vlivu kyanidů a dalších zplodin hoření na lidský organismus. A samozřejmě nezbytné první pomoci, gelové terapie i následného řešení hypotermie pomocí tepelného zábalu u popálených lidí.
Následovali přednášky na téma intoxikace oxidem uhelnatým, probrána byla neinvazivní možnost měření navázaného CO v krvi pomocí přístroje MASIMO RAD 57, které bylo zakoupeno na HZS kraje.
Zástupci Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje představili zajímavý kurz zaměřený na ABC přístup. Pre-Hospital Trauma Life Support (PHTLS®) je kurz pro nelékaře, ale i lékaře pracující v přednemocniční péči, ve kterém získají teoretické znalosti a praktické dovednosti v akutní péči o poraněné pacienty. Informace, které jsou v kurzu probírány, jsou validovány na současnou úroveň poznání ve smyslu medicíny založené na důkazech. Na základě unifikace postupů o poraněné pacienty dochází ke zvyšování úrovně péče, její standardizaci. 1
Závěr prvního přednáškového dne patřil našim kolegům ze ŠVZ. Téma zdravotních aspektů představil Bc. Aleš Pindur.
 Další zajímavá přednáška od Mgr. Michala Ľalíka byla na téma péče o zásahový oděv. Zásady správné uživatelské kontroly, užívání při zásahu, užití osobních ochranných prostředků, správná péče, čištění praní a sušení, následné skladování, zásahového oděvu, to vše pro správnou funkci zásahového oděvu. Ochrany jeho uživatele proti chemickým látkám a extrémním vysokým teplotám. Zamyšlení se nad barvou zásahovým oblekem a jeho reflexními prvky.
Druhý přednáškový den zahájila Mgr. Soňa Pančochová na téma Psychologie a postraumatické péče u zásahu.
Další blok si připravili naši kolegové ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Bc. Sylva Nováková rozebrala naše společné téma Výcvik složek IZS v řešení mimořádné události s hromadným postižením osob. Výcviky jsou již tradičně prováděny společně u nás na ŠVZ. Jedná se o praktický výcvik spolupráce při simulovaném zásahu složek IZS u mimořádné události s velkým počtem zraněných osob. Tento výcvik probíhá již třetím rokem v těsné spolupráci ostatních složek zejména Zdravotnické záchranné služby (ZZS) a Policie ČR (PČR). Výcvik je u hasičů začleněn přímo do výuky. Jedná se zejména o posluchače kurzu zaměřeného na poskytování první pomoci a kurzu pro budoucí velitele.
Zásady porodu v terénu nám připomněla Bc. Vlasta Vařeková a MUDR. Jana Kubalová nám ještě jednou zopakovala zásady aplikace krčního límce a pánevního pásu. Závěr patřil MUDr. Báře Zuchové Truksové, která nám přiblížila nové informace k AED systému, který se již rozjíždí v mnoha krajích.

1https://www.fnhk.cz/phtls/kurz-phtls


por. Ivan Růžička, DiS.

Odkazy do noveho okna

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_obr.1

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_o... 

Detailní náhled

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_obr.2

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_o... 

Detailní náhled

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_obr.3

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_o... 

Detailní náhled

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_obr.4

Brno_16. - 17. 1. 2019_IMZ zdravotníků_o... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem