HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozdělávání ohně v přírodě aneb Pozor na nedohašená ohniště

Začínají prázdniny a léto je v plném proudu. Pobyt na chalupě a v přírodě k tomuto období patří a s tím jsou spojené i táboráky a opékání buřtíků. Při tom je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla, abyste předešli nebezpečí vzniku požáru. 

Je potřeba upozornit, že v lesích je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa a pochopitelně i odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Zcela zakázáno je i rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi.

Základní bezpečnostní pravidla:

1. Najděte si vhodné místo pro oheň, které je vzdáleno nejméně 50 m od okraje lesa a 100 m od stohů slámy a seníků, mimo suché listí, větve, kořeny stromů, lesní hrabanku nebo jiné hořlavé materiály, které by mohly hořet. Ideálně byste měli vybrat místo na holé zemi, písku nebo štěrku, kde není vegetace. Létající jiskry nebo poryv větru by velmi snadno mohl způsobit neštěstí. V období extrémního sucha nebo za silného větru byste oheň v přírodě neměli rozdělávat vůbec.

2. Ohniště v přírodě bezpečně oddělte od okolního prostředí. Obklopte oheň kameny nebo hlínou, tím vytvoříte bariéru, která zabrání plamenům nebo jiskrám dostat se k okolnímu palivu.

3. Jako palivo používejte jen suché dřevo nebo papír a nikdy ne vysoce hořlavé látky jako je např. benzín, nafta, líh nebo jiné zápalné látky. Do ohně nikdy nevhazujte jakékoliv výbušné předměty. Ty by mohly způsobit explozi nebo nekontrolovatelný oheň, který by mohl přejít až v požár.

4. Dělejte jen takový oheň, který dokážete “zvládnout“. Nejvhodnější je používat oheň typu pyramida, která umožní prohořívání dovnitř a zabrání zborcení pyramidy do okolí. Oheň nepřenášejte do okolí např. na zapálené větvi. Udržujte oheň pod dohledem dospělé osoby, děti nesmí být u ohniště ponechány sami.

5. Při rozdělávání ohně mějte po ruce vždy něco na jeho uhašení, nejlépe vodu, popřípadě písek. Ohniště pořádně prolejte vodou. Při odchodu se z ohniště nesmí kouřit a popel i půda pod ohništěm musí být chladné. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé uhlíky a poryv větru je může znovu rozdmýchat a oheň roznese do okolí.

Dodržováním těchto pravidel si můžete bezpečně užít ohně v přírodě a chránit životní prostředí.

leták

vytisknout  e-mailem