HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči z MSK vypomáhají polským kolegům na nově otevřené polské dálnici A1

Od začátku prázdnin profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje vypomáhají kolegům z Polska při zajišťování bezpečnosti na nově otevřené polské dálnici A1. Tato dálnice navazuje na dálnici D1, která byla v posledních letech na území MSK postupně zcela dobudována a nově otevřený polský úsek A1 umožnil vzájemné propojení obou dálnic.  

V rámci dohod o příhraniční spolupráci vypomáhají moravskoslezští profesionální hasiči svým polským kolegům při mimořádných událostech vzniklých na dálnici A1, v úseku od státní hranice až po mimoúrovňové křížení (MUK) u obce Mszana (u města Jastrzebie-Zdrój). Na uvedeném úseku dálnice mají profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje rychlejší dojezd k případné dopravní nehodě nebo požáru než polští profesionální hasiči. Hasičské stanice v Bohumíně a Ostravě, které jsou vybudované v blízkosti dálnice D1, tak umožňují těmto jednotkám případný rychlý zásah nejenom na dálnicích v MSK, ale i na uvedeném úseku polské dálnice A1.
 
Z mezinárodního hlediska je dálnice D1 významnou součástí evropské dálniční sítě, umožňující dopravní spojení sever–jih z oblasti baltských přístavů do států Středního východu. Je součástí dálničního koridoru vedeného z Gdaňska přes Varšavu, Katovice, Ostravu, Brno, Bratislavu, Budapešť, Bělehrad a Sofii do Istanbulu a odtud dále přes Turecko do Iráku a Íránu. Na území České republiky je dálnice D1 přes Prahu propojena i se západoevropskou dálniční sítí.
 
Spolupráce moravskoslezských a polských profesionálních hasičů na dálnici A1 navazuje na dlouholetou úzkou spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje a hasičů ze Slezského i Opolského vojvodství v Polsku. V rámci této spolupráce se realizoval projekt příhraniční data-videokonferenční spolupráce (financovaný z fondů EU, programu INTERREG), každoročně se pořádají společná mezinárodní cvičení hasičů a kolegové z Polska rovněž pomáhají hasičům v Moravskoslezském kraji v případě požárů na osoblažsku (okres Bruntál).
 
  
por. ing. Marek Gašparín
zástupce tiskového mluvčího
HZS Moravskoslezského kraje

vytisknout  e-mailem