HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přívalové deště a silné bouřky páchaly škody především na Trutnovsku, hasiči evakuovali dětský tábor

Aktualizováno 

Počet událostí, které museli hasiči v Královéhradeckém kraji o víkendu řešit, byl oproti průměrnému víkendu až dvojnásobný. Na zvýšeném počtu se podepsalo především počasí, a to páteční silné bouřky a přívalové deště. Během víkendu poskytovali hasiči ze 124 událostí celkem v 73 případech technickou pomoc, z toho bylo asi 60 událostí v souvislosti s odstraněním následků po deštích. Velkému náporu čelili také příslušníci z krajského operačního a informačního střediska, jen během pátečního odpoledne mezi 13. a 17. hodinou přijali velké množství hlášení a museli řešit více než 50 událostí.

Hasiči pomáhali hlavně s čerpáním vody ze zatopených sklepů a domů, odstraňovali spadané stromy z komunikací.

Technické pomoci v souvislosti s počasím:

Na Trutnovsku zajišťovali profesionální a dobrovolní hasiči v několika případech čerpání vody ze zatopených sklepů a zahrad domů v Úpici (Wolkerova, Na Veselce), Trutnově (Bojiště, Svojšova, Kryblice, Svažitá, V Domcích, Maxima Gorkého), Chotěvicích, Starých Bukách, Horním Maršově. Kvůli zaplavení musel být evakuován jeden dětský tábor, hasiči převezli do bezpečí 57 lidí – popis události níže. Jednotky dále vyjížděly, aby odstranily spadané stromy nebo polámané větve z komunikací, zasahovaly v okolí Radvanic, Jívky, Stanovic, Lánova, Vrchlabí, Rudníku, Chotěvic, Janských Lázní, Mostku.

Situaci po přívalových deštích v Trutnově, včetně záchrany dětí ze zaplaveného dětského tábora popsal i jeden z našich příslušníků:

Jednotky monitorovaly situaci u doleckých rybníků, kde hrozilo narušení hráze. Na místě bylo zjištěno zaplavení celé oblasti z Bojiště do Dolců. Zaplavení bylo způsobeno nejenom překročením průtoku vlastního Dolnického potoka a ucpáním profilů můstků a propustí, ale také nově vzniklými přítoky z okolních ploch. Zásadním problémem byla neprůjezdná komunikace, která podélně k potoku přiléhá. Byl prováděn pěší (broděním) průzkum ohrožených objektů (všechny níže položené nemovitosti u potoka od Bojiště do Dolníků) - odpojování jejich přívodů elektrické energie, zjišťovány požadavky na případnou evakuaci nebo přímo záchranu osob. Zároveň bylo započato s čištěním ucpaných profilů můstků a propustí. V tomto okamžiku byl nahlášen požadavek na záchranu osob z letního dětského tábora. Na pomoc byly povolány další jednotky, rozdělení sil a prostředků, část hasičů prováděla výše zmiňované úkoly, část se přesouvá objezdem přes Volanov a Oblanov z druhé strany k záchraně ohrožených osob. I z této strany je prostor zatopen, probíhá brodění k táboru. Tam je zjištěno, že děti a vedoucí stihli tábor opustit do přilehlého svahu, jsou však většinou bosí a zcela promočení, všichni bez zranění. V místě tábora se ještě nacházely tři osoby na střeše osobního automobilu. Hasiči jim zajistili tepelný komfort folií a provedli jejich záchranu ze zaplaveného prostoru. Původně byl na záchrannou akci povolán vrtulník LZS, nakonec však nebyl jeho zásah nutný. Pro evakuované účastníky tábora bylo zajištěno provizorní umístění v okolních nezasažených objektech, zde patří poděkování obětavým občanům za poskytnutí jejich domů a dokonce suchých triček, a následně zajistili hasiči odvoz pomocí speciální techniky – evakuačního nákladního automobilu Tatra –  do místa náhradního ubytování. Pro všechny účastníky tábora jsou dále zajištěny deky, spací pytle, suché oblečení a obuv. Po kontrole hrází rybníků v Dolcích je následně po kulminaci průtoku prováděno odčerpávání vody z objektů, odstraňování všech překážek z koryta potoka (některé i jeřábem), vyprošťování uhynulých zvířat (dvě ovce), oplach zaplavených vozidel a ploch od naplavenin atd. Ke kontrole a očištění cest jsou povolány technické služby, na místě byli i zástupci Povodí Labe a povodňové komise a místostarosta města Trutnov. Na místě zasahovaly jednotky HZS Královéhradeckého kraje a JSDH obcí (Trutnov, Hajnice, Pilníkov). Po ukončení likvidačních prací byl proveden rozvoz zajištěných vysoušečů.

Na Hradecku zajišťovali profesionální a dobrovolní hasiči v několika případech čerpání vody, například ve zdravotním středisku na Heldově náměstí v Třebechovicích pod Orebem, dále ze sklepních prostor domů v Třebechovicích pod Orebem v ulicích Národní gardy, Olbrachtova, Za Tratí, Hradecká. V ulici Pod Zahrady odčerpali hasiči velkou vodní lagunu na zahradě u jednoho z domů, hrozilo zatečení vody do domu. Jednotky dále vyjížděly, aby odstranily spadané stromy nebo polámané větve z komunikací, zasahovaly v okolí Třebechovic pod Orebem, Krňovic, Štěnkova, Nového Bydžova.

Na Rychnovsku zajišťovali profesionální a dobrovolní hasiči v několika případech čerpání vody ze zatopených sklepů a zahrad domů v Albrechticích nad Orlicí (ul. V Borku, Tyršova, 1. máje), Týništi nad Orlicí (ul. Vrchlického, V. Opatrného, Nádražní, Družstevní). Hasiči dále zajišťovali úklid komunikací od nánosů bahna ve Vamberku, Borohrádku, Doudlebech n. Orlicí. Jednotky dále vyjížděly, aby odstranily spadané stromy nebo polámané větve z komunikací, zasahovaly v okolí Vamberka nebo Rychnova nad Kněžnou.

TP - Trutnov povodeň (4).JPG

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

Odkazy do noveho okna

TP - Trutnov povodeň (1)

TP - Trutnov povodeň (1) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (2)

TP - Trutnov povodeň (2) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (3)

TP - Trutnov povodeň (3) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (4)

TP - Trutnov povodeň (4) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (5)

TP - Trutnov povodeň (5) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (6)

TP - Trutnov povodeň (6) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (7)

TP - Trutnov povodeň (7) 

Detailní náhled

TP - Trutnov povodeň (8)

TP - Trutnov povodeň (8) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem