HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru rodinného domu v Horním Bousově se evakuovalo 17 osob

Informaci o požáru v podkroví rodinného domu v obci Horní Bousov na Mladoboleslavsku přijala tísňová linka středočeských hasičů v úterý 20. září v 21.22 hodin. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče z Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Dolní Bousov a Kněžmost. V rámci mezikrajské pomoci byl poplach vyhlášen také dobrovolné jednotce z nedaleké Sobotky na Jičínsku. K požáru tak celkem vyrazilo sedm cisteren, automobilový žebřík a velitelské vozidlo. S mladoboleslavskou jednotkou zároveň vyjel i vyšetřovatel požárů.

Po příjezdu první jednotky a rychlém průzkumu byl operačnímu středisku potvrzen požár rozlehlejšího rodinného domu od komínového tělesa. Oheň se šířil především v podkroví pod střechou. Ještě před příjezdem jednotek se z objektu samovolně evakuovalo sedmnáct osob, nikdo z nich nebyl zraněn ani se nenadýchal nebezpečných zplodin hoření.

Na zdolání plamenů hasiči v dýchací technice nasadili dva C proudy. Aby se dostali ke skrytým ohniskům, museli rozebrat nejen část střešní konstrukce, ale také kus stropu mezi přízemím a podkrovím. Po necelé hodině velitel zásahu odeslal na základnu jednotku z Mnichova Hradiště a také výškovou techniku z Mladé Boleslavi, která už nebyla na místě potřeba. Krátce po 23. hodině odjela i jednotka ze Sobotky.

Ve 23.20 hodin, to znamená téměř přesně po dvou hodinách od oznámení události, ohlásil velitel Krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS Středočeského kraje lokalizaci. Následovalo dohašování drobných ohnisek a odvětrání objektu. Asi čtvrt hodiny před půlnocí bylo požářiště překontrolováno termokamerou a pak bylo místo předáno majiteli s nařízenou dohlídkou po dobu čtyřiadvaceti hodin. Po sbalení materiálu se vrátily i zbylé jednotky.

Příčinou vzniku požáru byl podle vyšetřovatele přizděný trám v komíně. Přímé škody vyčíslil na dvě stě tisíc korun, včasným zásahem se hasičům podařilo uchránit hodnoty v částce dvou milionů.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár rodinného domu v Horním Bousově

001-Požár rodinného domu v Horním Bousov... 

Detailní náhled

002-Požár rodinného domu v Horním Bousově

002-Požár rodinného domu v Horním Bousov... 

Detailní náhled

003-Požár rodinného domu v Horním Bousově

003-Požár rodinného domu v Horním Bousov... 

Detailní náhled

004-Požár rodinného domu v Horním Bousově

004-Požár rodinného domu v Horním Bousov... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem