HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v Moravskoslezském kraji na přelomu roku bez zranění i větších škod

Poměrně klidné silvestrovské oslavy a první hodiny nového roku 2013 byly z hlediska požárů v Moravskoslezském kraji. Rakety a další rachejtle zapalovaly v noci na středu 1.1.2013 hlavně trávu, keře a túje, možná i nějaký kontejner na odpadky. Největší škodu raketa způsobila hodinu před silvestrovskou půlnocí v Třinci (okres Frýdek-Místek) na podkroví rodinného domku – 80 tisíc korun. I tento požár se ale obešel bez zranění.
 
Požáry si v Moravskoslezském kraji od 20:00 hodin 31.12.2012 do ranních hodin 1.1.2012 nevyžádaly žádné zranění. Škody (s výjimkou Třince) dosahovaly maximálně několik tisíc korun. Přitom na přelomu let 2011 a 2012 hořela kvůli rachejtli střecha sportovní haly v Karviné a škoda dosáhla jeden a čtvrt milionu korun.
 
Od pondělních 20:00 hodin do silvestrovské půlnoci roku 2012 vyjeli hasiči v Moravskoslezském kraji k sedmi požárům. Předběžná škoda 80 tisíc korun vznikla na podkroví rodinného domku v Třinci, kam krátce po 23. hodině vlétla raketa. Policie ČR šetří, kdo tuto rachejtli vyslal. Zasahovaly tři jednotky hasičů.
  
Požáry od 20:00 hodin do silvestrovské půlnoci:
 
  • Požár sazí v komíně domku v Horním Benešově (BR) – bez škody.
  • Hlučín (OP) – požár tújí za 2000 Kč – asi od rachejtle.
  • Ostrava-Přívoz – požár garáže, škoda 6000 korun.
  • Opava – požár tújí – uhašeno před příjezdem hasičů.
  • Havířov (KI) – požár spálených potravin v bytě.
  • Třinec (FM) – požár podkroví od rakety. Škoda 80 tisíc kč.
  • Horní Suchá (KI) – požár střechy vybydleného domu. Předběžná škoda: 0 Kč.
 
S příchodem nového roku hasiči v Moravskoslezském kraji vyjížděli prakticky jen k požárům - celkem ke 20, a to hlavně tújí a popelnic. Za požáry tújí, keřů a travin obvykle menšího rozsahu může velmi vhodné počasí – sucho a noční silvestrovské teploty až 5 stupňů Celsia.
 
 
Požáry od silvestrovské půlnoci do 08:00 hodin Nového roku:
 
Celkem 20 požárů v kraji, z toho 7x okres Ostrava-město, 6x okres Frýdek-Místek:
 
  • 10x požáry trávy, keřů či tújí – zřejmě vždy od rachejtlí.
  • 10x požáry plastových, plechových popelnic a kontejnerů – mohou za ně jak rachejtle, tak nezodpovědní spoluobčané.
             Nemám informace, že by některý z požárů na přelomu roku způsobila v MS kraji nevhodně umístěná svíčka.
 
 
 Jiné zásahy:
 
Zatímco na přelomu let 2011 a 2012 vyjížděli hasiči v našem kraji o Silvestru k několika vyprošťování osob uvízlých ve výtazích, nyní nebyl 31.12.2012 večer ani jeden takový výjezd. Prvním takovým v novém roce 2013 bylo až před čtvrtou hodinou ranní vyprošťování 3 osob, uvízlých ve výtahu v Bohumíně (okres Karviná), přesněji v části Nový Bohumín, druhým po osmé hodině ranní vyprošťování 1 člověka z výtahu v Ostravě-Porubě.
 
Klidný byl (opět ve srovnání s loňským) přelom roku v kraji i z hlediska otvírání zabouchnutých dveří bytů hasiči. Od silvestrovského večera do půlnoci vyjeli hasiči z HZS MSK pouze třikrát v rámci Ostravy, do úterního rána už jen dvakrát v rámci Ostravy a jednou v Havířově. Klid byl u hasičů i v souvislosti s nehodami.
 

 

vytisknout  e-mailem