HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požárů rekordně přibylo, především pak těch v přírodním prostředí

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali letos na jaře u rekordního počtu požárů. V měsíci březnu jich likvidovali celkem 198, z toho bylo asi 130 v přírodním prostředí. V loňském roce to bylo v březnu přitom jen 10 takových zásahů z celkových 69.

V celkovém součtu napáchal oheň v březnu 2022 škody odhadem za 16,5 milionu korun, naopak hodnoty ve výši asi 120 milionů korun se podařilo jednotkám požární ochrany před plameny ubránit.

Požáry lesních, travních a polních porostů působily škody v řádech statisíců korun. Včasným zásahem jednotek požární ochrany se podařilo uchránit naopak milionové hodnoty, zejména na lesním porostu. Při požárech v přírodě evidujeme tři zraněné osoby.

Na vině byla v drtivé většině případů nedbalost osob, které byly za pálení zodpovědné. Je to často kvůli podcenění přípravy místa pálení a doby, kdy se pálí. Proto důrazně nedoporučujeme pálit biologický odpad, když fouká vítr a je velké sucho. Další častou příčinou bývá neopatrné zacházení s otevřeným ohněm, třeba odhození nedopalků cigaret. Okolní prostředí je nezvykle po zimě vyprahlé, k rozvoji požáru tak stačí velmi málo, třeba i jen mírnější vítr, který oheň rychle rozfouká.

Zatím největším letošním požárem v přírodním prostředí byl požár v katastru města Náchod, části Lipí, kde oheň zasáhl části louky, lesa a sadu. Na jeho likvidaci se podílelo deset jednotek požární ochrany, s hašením pomáhal i policejní vrtulník s bambivakem. Příčina se stále vyšetřuje. https://www.hzscr.cz/clanek/na-likvidaci-pozaru-lesa-bylo-nasazeno-10-jednotek-hasicu-i-policejni-vrtulnik.aspx

I když jsme zažili pár deštivých dni, od začátku dubna vyjížděly jednotky hasičů už k dalším 11 požárům trávy a lesní hrabanky.

Informace týkající se příslušné legislativy, nařízení Královéhradeckého kraje a stanovených opatření pro pálení najdete v přiloženém informačním materiálu HZS Královéhradeckého kraje. 

P Lipí (8).jpg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK/Michal Fanta

vytisknout  e-mailem