HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár elektroinstalace na Pradědu

Požár elektroinstalace v technologické místnosti vysílače na Pradědu byl námětem prověřovacího cvičení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 18.5.2023. 

Námětem cvičení se stal požár, který vznikl vlivem zkratu v elektroinstalaci v technologické místnosti ve 3. nadzemním podlaží. Zplodiny hoření se postupně šířily do objektu vysílače, došlo k zakouření chodby celého podlaží a tím i ke snížené viditelnosti. Požár byl detekován pomocí elektrické požární signalizace (EPS) v technologickém sále a událost nahlásil pracovník vysílacích technologií.

Cílem cvičení bylo ověření dojezdových časů povolaných jednotek požární ochrany, prohloubení zkušeností a znalostí příslušníků s prací v dýchací technice, jakož i procvičení znalosti cvičebního řádu při vytvoření hadicového vedení a dostupnost zdrojů požární vody. Procvičovala se také znalost velitelů zasahujících jednotek v souvislosti se zdoláváním zásahu tohoto typu, komunikace mezi příslušníky a velitelem zásahu, to vše za pomoci využití radiostanic. Posledním bodem cvičení pak bylo prověření znalostí ovládání mobilní požární techniky.

Hasiči po příjezdu na místo události provedli průzkum a následně vypnuli, v části objektu zasažené požárem, el. energii, rozvinuli dopravní a útočné vedení, pomocí kterého hasili požárem zasažené místnosti. Z důvodu silného zakouření objektu bylo nutné evakuovat dva pracovníky obsluhy technologie, kteří zůstali odříznuti od únikové cesty, z automobilového žebříku. Po likvidaci požáru provedli hasiči za pomocí termokamer kontrolu a odvětrání prostor.

Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat na stanice.

vytisknout  e-mailem