Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár Chropyně - Duben 2011

Událost, která je v Zlínském kraji právem nazývána požárem století, zaměstnala hasiče z více než 70 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů, a to hned ze čtyř krajů České republiky. Hlavní požárbyl likvidován po dobu 4 dnů, další dva týdny požářiště vyhořívalo a bylo nutné ho postupně dohašovat. 

Tato neobyčejná událost překonala dva doposud největší požáry za posledních padesát let na území Zlínského kraje. Požár centrální válcovny kaučukových směsí ve 43. budově v areálu Svitu z roku 1971. Po dobu tří dnů tenkrát hořela šestipodlažní kombinovaná budova se skladem surovin, která další týden postupně vyhořívala. Stejně tak byl překonán i mohutný požár 10 tis. tun volně uskladněných pneumatik určených k recyklaci v Uherském Brodě v roce 2007, který hasiči likvidovali 4 dny a v počátku byl srovnatelný snad jen s požárem ropného vrtu. 

Požár v Chropyni byl v historii profesionálního sboru Zlínského kraje zařazen mezi největší požáry České republiky, a to mezi požár tržnice a výstaviště v Praze. Nejen délkou hašení, ale také množstvím nasazení sil a prostředků, stejně jako i výší způsobených materiálních škod v řádech stovek milionů korun.

 10.4.2011:
11:00
Hasičům se podařilo instalovat několik stacionárních hasicích stanovišť, která nadále chrlí vodu do prostoru hašení. Slouží k vyšší ochraně zasahujících hasičů a jsou umístěna v prostoru, kde je zakázán vstup. Na místo už dorazila kolona těžké techniky hasičů z Hlučína. Záchranáři se připravují na stržení zničených obvodových stěn a vytvoření prostoru k průniku do centra požáru.
12:00
Záchranáři z Hlučína nasadili těžkou techniku. Hasiči obepnuli těžkými řetězy torzo jedné z poškozených budov a silná Tatra 815 strhla jednu z velkých zdí. Pokračuje strávání nižších zdí pomocí rypadla a postupné odstraňování sutě pomocí těžkého kolového nakladače. Hasiči dál do místa zásahu dopravují vodu, která směřuje na srážení plamenů podporovaných větrem, ale také na srážení uvolňovaného prachu z bouracích prací. Voda slouží také na ochlazování železných konstrukcí, které jsou nahřáté z požáru. Dochází k uvolňování většího množství páry.
14:00
Hasičům se podařilo těžkou technikou prorazit část sutin, které kryly ohniska požáru. Pomocí proudů vody s pěnou se daří odhalená ohniska hasit. Hasiči pomalu postupují prostorem zřícených budov a daří se jim plnit stanovené úkoly v postupu hašení.
Měření koncentrací nebezpečných látek znovu potvrdila, že během této fáze zásahu jsou uvolňovány nebezpečné látky do ovzduší. Nařízená evakuace osob nadále platí. Čistička odpadních vod stále zvládá nápor splachové vody z požáru. Na místě pracuje na šest desítek hasičů z asi patnácti jednotek.
14:30
Hasiči předpokládají, že požár se jim podaří zvládnout v následujících hodinách. Pozitivní vývoj v místě zásahu se přímo odrazí na ukončení nařízené evakuace, která se dá očekávat v podvečerních hodinách.
mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

 

 

Odkazy do noveho okna

IMG_7146

IMG_7146 

Detailní náhled

IMG_7173

IMG_7173 

Detailní náhled

IMG_7197

IMG_7197 

Detailní náhled

IMG_7253

IMG_7253 

Detailní náhled

IMG_7287

IMG_7287 

Detailní náhled

IMG_7298

IMG_7298 

Detailní náhled

IMG_7311

IMG_7311 

Detailní náhled

IMG_7340

IMG_7340 

Detailní náhled

IMG_7364

IMG_7364 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem