HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár bytového domu v Liberci

Ve čtvrtek 27. 1. 2022 v 7:29 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (KOPIS) informaci o požáru obytného domu v Liberci, části obce Kateřinky. V objektu se mělo v tu dobu nacházet větší množství osob a z jeho požárem zasažené části se ozývaly hlasité rány. 

Po příjezdu první jednotky na místo hasiči průzkumem zjistili, že jedenáct osob opustilo objekt před jejich příjezdem a další lidé byli stále uvnitř. Ihned byly zahájeny činnosti vedoucí k záchraně ohrožených osob. Hasiči prováděli jejich evakuaci s pomocí nastavovacích žebříků a vyváděcích masek. K hašení požáru byly nasazeny dva vodní proudy vnitřní zásahovou cestou a byla ustavena výšková technika. Lokalizaci požáru velitel zásahu nahlásil na KOPIS cca po dvaceti minutách od nahlášení události. Celé dopoledne pak hasiči motorovými řetězovými pilami i ručním nářadím rozebírali podlahové a střešní konstrukce podkrovního prostoru a vyhledávali skrytá ohniska, která poté dohašovali. Po ukončení hasebních prací velitel zásahu předal místo události Policii České republiky a rovněž nařídil dohled nad požářištěm do večerních hodin.
V době vzniku mimořádné události se v objektu nacházelo patnáct osob. Hasiči evakuovali čtyři osoby. Deset osob utrpělo zranění nebo se nadýchaly zplodin hoření. Všichni byli prohlédnuti lékařem a devět jich bylo převezeno do nemocnice. Na vyšetřování příčiny vzniku požáru se podílí vyšetřovatelé hasičů i Policie České republiky.
Na místě události zasahovaly: jednotka ze stanice HZS Liberec a JSDHO Stráž nad Nisou, Liberec - Růžodol I, Liberec - Machnín a Liberec - Krásná Studánka

Autor: nprap. Bc Jakub Sucharda, zastupující tiskový mluvčí

Požár domu Liberec KateřinkyPožár domu Liberec KateřinkyPožár domu Liberec KateřinkyPožár domu Liberec KateřinkyPožár domu Liberec KateřinkyPožár domu Liberec Kateřinky

vytisknout  e-mailem