HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomoc občanům Ukrajiny

Od začátku války na Ukrajině organizačně zajišťuje krajské asistenční centra pomoci HZS hl. m. Prahy (KACPU). Po několika dnech provozu v Městské knihovně se centrum přesunulo do Kongresového centra. V některých dnech se počet uprchlíků, odbavených v centru, pohyboval i přes 3.000 osob za den. V prvních dnech se počet odbavených uprchlíků pohyboval v průměru kolem 2.500 osob denně. 

Na provozu KACPU se podílejí i další složky, jako je HZS Středočeského kraje, Policie ČR, ČČK a další nestátní, neziskové nebo dobrovolnické organizace. Pomáhají i soukromé firmy. KACPU zajišťuje materiální dodávky jídla a další pomoci i na pražské hlavní nádraží, kde spolu se Správou železnice zajišťují pražští hasiči pomoc lidem z Ukrajiny, kteří přijíždí do Prahy vlakem

Velkou pomocí je i zapojení dobrovolných hasičů. Prakticky všechny jednotky sboru dobrovolných hasičů z Prahy pomáhají s repatriací a odvozy uprchlíků do jiných center v ČR nebo na ubytování. Od začátku převezli k ubytování již 3634 ukrajinců. Členové SDH pomáhají také přímo v centru pomoci s organizací spolu s desítkami dobrovolníků. 

Koordinaci provozu KACPU denně řeší štáb spolu s pracovníky magistrátu Prahy a Středočeským krajem. Do uprchlické krize jsou tak zapojeni prakticky všichni příslušníci a zaměstnanci HZS hl. m. Prahy nad ráme běžných povinností a zásahové činnosti. 

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Praze bylo od začátku války odbaveno již 51.000 válečných uprchlíků. Ubytování bylo zajištěno pro 4400 uprchlíků. Na jiná KACPU hasiči převezli přes 2.000 lidí. 

Foto: ZDE
 

vytisknout  e-mailem