HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pohár ředitele HZS MSK v TFA pokračuje na sjezdovce u Ostravy

      Třetí ze čtyř letošních vytrvalostních závodů v disciplínách TFA (v překladu „Nejtvrdší hasič přežije“) v rámci Poháru ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v TFA 2014 se koná tuto sobotu (9.8.2014) až za tmy v Horní Lhotě (okres Ostrava-město). Start závodníků i odvážných žen na „TFA Hornolhotský železný hasič“ vyvrcholí tradičním vysilujícím výběhem na vršek lyžařské sjezdovky. Začátek závodu je ve 21 hodin.
 
      Prvním pohárovým závodem byl na konci června 2014 tradiční „TFA Hartaman“ s výběhem na přehradní hráz vodního díla Slezská Harta (okres Bruntál). Mezi pěti desítkami závodníků byly i čtyři ženy. Bez žen se obešel na konci července druhý závod „TFA Hornosušská věž – Memoriál Rudolfa Moldrzyka“ v Horní Suché (okres Karviná), kde hasiči vybíhali po 396 schodech na impozantní bývalou těžní věž Dolu František.
 
                  Po TFA Hartaman a v Horní Suché se v pohárové tabulce dělí o průběžné první místo v kategorii do 35 let Martin Štábl JSDHO Vranová Lhota) a Vít Malenovský (HZS Jihomoravského kraje, stanice Brno-Líšeň) - oba dosáhli na 1. a 3. místo). V kategorii nad 35 let vede Martin Hruška za 2x 3. místo (HZS Zlínského kraje, stanice Vsetín). Do tabulky se započítávají tři nejlepší dosažené výsledky ze čtyř závodů.
 
            Finále – TFA Ostravská věž - je připraveno na sobotu 30. srpna 2014 v ojedinělém areálu Dolní oblasti Vítkovic (opět s bohatým doprovodným programem pro dospělé i jejich ratolesti), kdy borci mj. vybíhají nahoru po ochozu bývalé vysoké pece. Do pohárové tabulky se zde bude započítávat dvojnásobný počet bodů za umístění, což jistě zamíchá celkovým pořadím v obou věkových kategoriích i v jednotné tabulce…
 
Zkratka TFA (Toughest Firefighter Alive) plně vystihuje náročnost celého seriálu závodů v Moravskoslezském kraji (i jinde…). Scénář závodů bývá obdobný: Hasiči v plné zásahové výbavě (včetně těžké tlakové lahve na zádech) roztahují dvě hadice, bouchají těžkým kladivem do trenažéru, přeskočí či přelezou 2 metry vysokou bariéru, zachraňují osobu v podobě několik desítek kilogramů vážící figuríny, vytahují na lešení těžké závaží a pak z posledních sil vybíhají nahoru do kopce na vrch sjezdovky, častěji však po schodech na „nějakou“ věž (důlní, vysokou pec…).
 
  • Sobota 21.06.2014- TFA Hartaman, vodní nádrž Slezská Harta (okres Bruntál)
  • Sobota 26.07.2014 - TFA Hornosušská věž – Memoriál Rudolfa Moldrzyka, Horní Suchá (okres Karviná)
  • Sobota 09.08.2014 - TFA Hornolhotský železný hasič, Horní Lhota (okres Ostrava-město), od 21:00
  • Sobota 30.08.2014 - TFA Ostravská věž, Dolní oblast Vítkovic, od 10:00

vytisknout  e-mailem