HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podezření na únik plynu z kanalizace. Z blízké školy evakuováno 86 dětí.

(23.2.2016) Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v dopoledních hodinách v obci Všemina na Zlínsku. 

V 08:20 hodin bylo na tísňové lince krajských hasičů přijato oznámení o možném úniku plynu z kanalizace před objektem mateřské a základní školy v obci Všemina. Na místo hlášené události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Vsetín a následně i jejich kolegové z centrální stanice Zlín. Spolu s hasiči zamířili na místo i pracovníci pohotovostní služby plynárenské společnosti.

Už v ranních hodinách zaregistrovali rodiče přivážející své děti do školky a školy podezřelý zápach z kanalizace před objektem. O zjištění byli informovali zástupci vedení školy. Ti současně s oznámením možného úniku plynu na tísňové linky zahájili okamžitou evakuaci celého objektu školy. Ještě před příjezdem hasičů bylo evakuováno 28 dětí ze školky a 58 žáků školy. Mimo dětí opustilo objekt i jedenáct zaměstnanců. Pro děti si hned začali přijíždět jejich rodiče a rodinní příslušníci. Jak následně potvrdil i velitel zásahu, celá evakuace byla zvládnuta na výborné úrovni. Děti dokonce dostaly na cestu domů i připravený oběd ze školní jídelny.

Hasiči spolu s pracovníky pohotovostní služby provedli měření přítomnosti koncentrací plynu v kanalizaci s negativním výsledkem. Při dalším průzkumu bylo zjištěno, že v nefunkční kanalizaci došlo k nahromadění odpadů a jejich hnití. Při rozkladu odpadků došlo s největší pravděpodobností také k uvolňování metanu. Provedená měření ale vyloučila možnost ohrožení obyvatel. Místo zásahu bylo následně předáno starostovi obce, který zabezpečí vyčištění kanalizace a odstranění hnijících odpadků.

Autor por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem