HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrací akce v josefovském podzemí měla dobrý konec

TP Jaroměř, Josefov (3).JPGJaroměř – technická pomoc – 10. 4. 02:51

Na tísňovou linku zavolala v pátek 10. 4. před 3. hodinou ranní žena s tím, že její partner odešel ve čtvrtek odpoledne do podzemí josefovské pevnosti fotit netopýry a doposud se nevrátil. Existovalo podezření, že se mohlo muži něco stát, v chodbách hrozí i nebezpečí závalu.

Na místě spolupracovali hasiči se státní a městskou policií a povolali další důležité pomocníky – místní průvodce spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV. Byly utvořeny tři skupiny, které se vydaly na průzkum prostor pod pevností. V každé skupině byl průvodce a tři hasiči. Josefovské podzemí je velmi rozsáhlé, v chodbách není žádný signál a nefungují zde ani radiostanice, proto je komunikace během zásahu nemožná. Další skupiny dobrovolných hasičů a policistů prověřovaly, zda se osoba nenachází někde v okolí pevnosti.

Kolem 04:30 hod. byl muž nalezen v podzemí v pořádku. Spal zde ve spacáku a hlasy hasičů jej probudily. Akce byla ukončena až poté, co komplex chodeb opustily všechny průzkumné skupiny, poslední se dostala ven v 05:40 hod. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jaroměře, profesionální jednotka s lezeckým speciálem z Náchoda a dobrovolná jednotka z Jaroměře. Kvůli existenci nebezpečí závalu v podzemí vyjeli na místo i profesionální hasiči z královéhradecké centrální stanice, a to s technickým automobilem a technickým kontejnerem, kde mají hasiči prostředky pro stabilizaci zavalených prostor.

„Ačkoliv máme k dispozici mapy a pořádáme zde taktická cvičení, podzemní komplex pod pevností Josefov čítá desítky kilometrů chodeb a je natolik komplikovaný, že bez pomoci místních průvodců ze spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV bychom se jen těžko v chodbách orientovali. Velké poděkování tak patří členům Milanu Libichovi, Ondřeji Šubrtovi a Tomáši Vojtíškovi, kteří nám přišli uprostřed noci pomoci,“ řekl velitel stanice Jaroměř npor. Pavel Petiška.

Josefovské podzemí je velmi spletité a navíc se zde nachází hned několik volných vstupů. V případě zásahu v těchto prostorech spolupracuje HZS Královéhradeckého kraje s místními znalci terénu, zástupci spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV. Spolupráce složek IZS při takovém zásahu bývá předmětem taktických cvičení, poslední se uskutečnilo na podzim v roce 2017: https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-cvicili-v-josefovskem-podzemi.aspx

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje
 

Odkazy do noveho okna

TP Jaroměř, Josefov (1)

TP Jaroměř, Josefov (1) 

Detailní náhled

TP Jaroměř, Josefov (2)

TP Jaroměř, Josefov (2) 

Detailní náhled

TP Jaroměř, Josefov (3)

TP Jaroměř, Josefov (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem