HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oheň poničil novou budovu

Požár penzionu v Bedřichově zaměstnal sedm hasičských jednotek. 

Včera dne 8.9. po jedenácté hodině večer byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje nahlášena událost – požár budovy v obci Špindlerův Mlýn, části Bedřichov.
Na místo dorazila jako první jednotka dobrovolných hasičů z požární stanice Špindlerův Mlýn. Po prvotním průzkumu bylo zřejmé, že rozvoj požáru je v pokročilé fázi, plameny ohně již prostupovaly střešní konstrukcí. Nová patrová budova je ve výstavbě a v budoucnu by měla sloužit jako penzion. V době vzniku požáru se uvnitř nikdo nezdržoval, proto nebylo třeba nikoho evakuovat. Hasiči dům odpojili od hlavního přívodu elektrického proudu a zatímco na místo přijížděli další posilové jednotky, hasiči neváhali a zahájily hašení objektu za pomocí tří vodních proudů. Dům se nachází v obtížněji přístupném terénu, což ztěžovalo dodávku vody. Bylo proto nutné zvolit kyvadlový způsob dopravy vody a později vytvořit dálkové vedení ke zhruba tři sta metrů vzdálenému vodnímu hydrantu. Jednoduché nebylo ani ustavení techniky na místě, konkrétně automobilové požární plošiny, která přijela z požární stanice v Trutnově. Poté hašení pokračovalo celkem pěti proudy, mimo jiné i z plošiny z vnějšku budovy a vysokotlakým proudem a proudem „c“ uvnitř .
Hliníková střecha objektu byla silně zaizolovaná, proto bylo nutné střešní krytinu strhnout, odhalit střešní konstrukci a postupně dohašovat další ložiska požáru v mezistropech. Na zásahu se podílely celkem tři profesionální jednotky hasičů a čtyři jednotky dobrovolné. Vyžádaná byla také mezikrajová spolupráce jednotky z požární stanice Jilemnice (Liberecký kraj).
Jeden z dobrovolných hasičů byl při zásahu lehce zraněn kusem plechu, který mu spadl ze střechy na rameno. Hned na místě byl ošetřen Zdravotnickou záchranou službou, jeho zranění naštěstí není vážnější.
Hašení střešní konstrukce probíhalo až do ranních hodin a stále není u konce, předpokládá se, že požár bude zcela zlikvidován dnes (tj. 9.9.) v dopoledních hodinách.
Je zřejmé, že střešní konstrukce, dřevěné obložení a izolace budovy byly bohužel ohněm z větší části zničeny. Vzniklá škoda byla předběžně stanovena na pět milionů korun. Další hodnoty zhruba ve stejné výši jsou hodnoty uchráněné včasným zásahem. Příčina požáru je v šetření.
 
Aktualizace (9.9.2014, 13:30):
Požár byl zcela zlikvidován ve 13:00 hodin. Na místě zůstává krajský vyšetřovatel požárů, aby ve spolupráci s Policií ČR určil příčinu vzniku události.
  
Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Foto: Policie ČR
 
Odkazy do noveho okna

Bedřichov1-foto-PČR HK.JPG

Bedřichov1-foto-PČR HK.JPG 

Detailní náhled

Bedřichov2-foto-PČR HK.jpg

Bedřichov2-foto-PČR HK.jpg 

Detailní náhled

Bedřichov3-foto-PČR HK.jpg

Bedřichov3-foto-PČR HK.jpg 

Detailní náhled

Bedřichov4-foto-PČR HK.jpg

Bedřichov4-foto-PČR HK.jpg 

Detailní náhled

Berdřichov5-foto-PČR HK.jpg

Berdřichov5-foto-PČR HK.jpg 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem