HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noví instruktoři programu

V neděli 15.dubna 2012 byl na stanici v Otrokovicích úspěšně ukončen již historicky třetí kurz pro nové instruktory programu Hasík CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

 11.JPG

Během prvního víkendu byli instruktoři seznámeni s problematikou preventivně výchovné činnosti, práce s dětmi apod. Zkušenými letory jim ale především bylo modelově ukázáno, jak by měl celý výukový cyklus ve třídě vypadat. Následovala měsíční přestávka, ve které se všichni instruktoři poprvé vypravili po dvojicích do škol, aby zde proškolili svoje první třídy. Po této praktické zkušenosti následovalo víkendové „přezkoušení“ ze strany lektorů. Lektoři simulovali ty nejtěžší podmínky pro výuku. Instruktoři tak museli zvládat třídu plnou hyperaktivních dětí, třídní kolektivy s národnostními menšinami, šikanované děti a pomyslným vrcholem byl epileptický záchvat jednoho z žáků přímo při výuce. Se všemi těmito jevy je však nutné při výuce počítat a tudíž je noví instruktoři musí umět zvládat. Nakonec všichni noví instruktoři sklidili od lektorů pochvalu a mohl být každému udělen certifikát, opravňující k výuce na školách.

 

Slavnostního udílení certifikátů se zúčastnila přímo ředitelka HZS Zlínského kraje plk. Ing. Jarmila Čičmancová Ph.D. Při předávání popřála novým instruktorům mimo jiné hodně elánu. Práce s dětmi je totiž podle jejich slov velice náročná, ale o to záslužnější.

 09.JPG

Pilotní bylo rovněž zapojení dobrovolných hasičů do programu. Z 26 absolventů kurzu tito tvoří celkem 5 dvojic. Celkově nyní v našem kraji působí téměř sedm desítek hasičů-instruktorů programu Hasík. Díky novým posilám můžeme proškolit vyšší počet škol. Poptávka programu však bohužel stále převyšuje naše kapacitní možnosti. Opět je na místě připomenout fakt, že naši "hasíci" (slangové označení pro hasiče-instruktora programu) dochází za dětmi do škol převážně ve svém volnu.

vytisknout  e-mailem